siv_jens (Foto: SCANPIX)
siv_jens (Foto: SCANPIX)

Ap og Frp vant skolevalget

SV ble taperen med 6 prosentpoeng tilbakegang fra valget i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag og tirsdag gikk elevene ved landets videregående skoler til urnene.

Resultatene, som ble offentliggjort tirsdag kveld, viser at Frp fikk flest 45 mandat, noe som var to flere enn Arbeiderpartiet. Imidlertid fikk Ap flest antall stemmer med 23,8 prosent, med Frp hakk i hel med 23,7 prosent av stemmene.

For Ap var det en fremgang på 2.1 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg, mens Frp gikk tilbake 1,5 prosentpoeng fra valget i 2005.

skolevalg

LES OGSÅ: Vanskelig skolevalg

Høyre er partiet som gikk mest frem. I årets valg får partiet 16,3 prosent av stemmene. Det er en fremgang på 4,7 prosentpoeng fra sist valg. Også Venstre har hatt en soldig fremgang. Partiet fikk i 2005 3,1 prosent, mens i år har partiet nærmest doblet sin andel, og endte opp med 6 prosent av stemmene.

Blant partiene som ikke har grunn til å juble etter resultatene fra skolevalget, er SV. Årets valg viser at bare 10, 4 prosent av elevene foretrekker partiet. Fra forrige stortingsvalg er det en tilbakegang på 6,2 prosentpoeng.

Krfs andel av stemmene har holdt seg helt konstant siden sist stortingsvalg: Både nå og da fikk partiet 3,7 prosent av stemmene, mens Senterpartiet må tåle en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng. Partiet endte opp med 5, 7 prosent av stemmene i år, mens Rødt fikk 4,8 prosent.

Se alle resultatene her

Selv om skolevalget ikke har formell innvirkning, følges det tett av politiske eksperter. Historisk sett kan det gi en pekepinn på hva som vil skje i stortingsvalget.

– Det vi har sett er at de partiene som går fram i skolevalget eller går mye tilbake også gjør det i stortingsvalget. Sånn sett gir det oss et inntrykk av hvor valgvinden blåser, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til Tv 2 Nyhetene. Hun mener også skolevalget er en viktig opplæring i hvordan man stemmer på ordentlig.