DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år.  (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)

French: – Tribunalet kan henrette seg selv

Joshua French snakket med norske journalister etter å ha blitt dømt til døden tirsdag ettermiddag.

Etter at dommen og straffen var lest opp i rettssalen ble nordmennene påsatt håndjern og ført ut på baksiden av rettslokalet i Kisangani nordøst i Kongo.

Nordmennene hadde da nettopp fått forkynt dødsdommen for blant annet spionasje og drap.

Støre: - De har ikke spionert for Norge

– Det må løses diplomatisk. Punktum

– Begge forkynte at det var dette de hadde ventet, men det er tydelig at alvoret i dette synker inn over de, forteller TV 2s reporter Fredrik Græsvik på telefon fra Kisangani kort tid etter retten er hevet.

Før de ble kjørt tilbake til sentralfengselet i Kisangani vekslet de noen ord med det norske pressekorpset.

Foran de norske journalistene er det 27 år gamle French som tar ordet.

Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French i september. Torsdag faller dommen i ankesaken. (Foto: VATN, Vegar K./Scanpix)
Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French i september. Torsdag faller dommen i ankesaken. (Foto: VATN, Vegar K./Scanpix)
– Vi har visst i tre uker at vi kom til å bli kjent skyldige. Vi ble tilbudt å betale 30.000 dollar av militærtribunalet etter første dag for at de skulle droppe noen av siktelsespunktene. Så vi har visst med inside-information at vi kom til å bli dømt skyldige på alle punkter og det har vi sagt hele tiden. Og derfor har vi ikke giddet å kommentere eller hatt egne uttalelser i denne saken, det svarer kanskje på ganske mange spørsmål hjemme. Det her er ikke en rettssak. Det løses ikke juridisk. Det er en diplomatisk incident og det må løses diplomatisk. Punktum, sier en tydelig oppgitt Joshua French til TV 2.

LES OGSÅ: Moland og French dømt til døden i Kongo

– Jeg foreslår de henretter seg selv

– Dere har jo sagt tidligere at dere ville kommentere dommen når den falt. Hvorfor gjorde dere det ikke det i dag?

– Nei, vi fikk jo ikke anledning til det. Min kommentar til det er at jeg foreslår at de begynner med å henrette seg selv siden de da er skyldige i drapsforsøk. Som alle vet så er jo straffen for det henrettelse her i Kongo. Så jeg foreslår at hele tribunalet og aktoratet, som falskt forsøker å få oss drept, henretter seg selv. Vi kan begynne med det.

Allerede før domsavsigelsen tirsdag hadde de to nordmennenes forsvarer André Kibambe skrevet ferdig anken.

BARE TIMER IGJEN: De tiltalte har sin siste morgen på cellen uten dom. Joshua French og Tjostolv Moland frykter en dødsdom.  (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2)
BARE TIMER IGJEN: De tiltalte har sin siste morgen på cellen uten dom. Joshua French og Tjostolv Moland frykter en dødsdom. (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2)

Ifølge rettspraksisen har de dømte fem dager på å levere anken. Dette har hele tiden også vært det uttalte målet for de nå dømte mennene. De ønsker å få saken opp for høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

Siden French og Moland ble arrestert henholdsvis 9. og 11. mai har de sittet fengslet i Kisangani.

Jan Egeland: – Retten i Kongo tar åpenbart feil