REAGERER STERKT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommenterte Kongo dommen i UDs lokaler tirsdag ettermiddag. Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er i militærdomstolen i Kisangani dømt til døden.  (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
REAGERER STERKT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommenterte Kongo dommen i UDs lokaler tirsdag ettermiddag. Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er i militærdomstolen i Kisangani dømt til døden. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Støre: – De har ikke spionert for Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra dødsdommen i Kongo.

Én time etter at dommen mot Joshua French og Tjostolv Moland holdt Utenriksdepartementet (UD) pressekonferanse om den knusende dommen.

– Vi tar sterkt avstand til dommen. Norge er imot dødsstraff uansett sted, tid og sammenheng, sier Jonas Gahr Støre.

– Spionerte ikke

Samtidig avviser UD at nordmennene var i Kongo på oppdrag for Norge.

– De har ikke handlet på vegne av Norge og er ikke tilknyttet norske myndigheter. Vi tar sterk avstand fra spionasjeanklagene. Det har jeg tidligere gitt sterkt uttrykk for overfor kongolesiske myndigheter da tiltalen kom, og det vil jeg gjenta senere i dag når jeg tar kontakt med Kongos utenriksminister Muwambe.

Samtidig vil Støre holde Kongo ansvarlig for French og Molands sikkerhet mens de oppholder seg i Kongo.

– Gjort en god jobb

Norske myndigheter har hatt representanter fra både UD og den angolske ambassaden til stede både før og under rettssaken. Flere har kritisert at ikke mer er blitt gjort fra norsk hold for å sørge for at nordmennenes rettssikkerhet opprettholdes. Men Støre avviser at de har gjort for lite.

– Vi har bistått med tanke på et humanitært perspektiv og jeg mener de har gjort en god jobb. De har tatt opp sider rundt rettssaken som de har funnet nødvendig og vi kommer til å fortsette å yte den assistansen videre. Men det kreves også en nennsom opptreden i en sak som føres i et annet land, sier Støre.

Soning i Norge

Om nordmennene eventuelt kan sone straffen i Norge vil ikke Støre spekulere i.

– Jeg vil understreke at dommen ikke er rettskraftig og hvis jeg spekulerer i om de kan sone i Norge, så har jeg forskuttert utfallet av en dom når saken ikke er avsluttet. Vi vil anse dem som uskyldige til det motsatte er bevist.

– Kontrastene er mange

At de to ble dømt til fem ganger dødsstraff er svært alvorlig, mener Støre.

– Vi ser svært alvorlig på at to nordmenn er dømt til dødsstraff i utlandet. Men dødsstraff er ikke blitt gjennomført i Kongo på mange år og krever presidentens underskrift for å effektueres. Vi vil uansett forhindre en dødsstraff med alle midler, understreket han.

Støre vil ikke ytre noen mening om hvordan rettssystemet i Kongo har fungert i denne saken.

– Jeg nøyer meg med å si at kontrastene er mange.