Egeland er direktør i Norsk utenrikspolitisk institutt. Som mange andre nordmenn fulgte han opplesingen av dommen mot nordmennene i Kongo tirsdag. Han karakteriserer dødsdommen som oppsiktsvekkende.

Faren for justismord

– Det viser hvor galt dødsstraff er og det er åpenbart at denne dommen har mangler. Faren for justismord er stor, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener rettssaken burde ha blitt ført et annet sted enn Kisangani.

– Stemningen der er svært partisk, vi hørte til og med jubel i salen over den harde dommen. Det er viktig å få rettssaken til hovedstaden der påvirkningskraften fra norske myndigheter vil være større.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Egeland (Foto: AP photo/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

– Kan ikke kjøpes fri

– Hva er muligheten for å få dem ut av Kongo?

– Det er vanskelig å vurdere. Men ingen seriøs stat vil prøve å kjøpe dem fri. Det er korrupsjon og ville blitt kjent. Istedet bør man bruke diplomatiske kanaler så straffen kan bli omgjort. Etterhvert kan man også stille spørsmålet om de kan sone i Norge, sier Egeland.

Forstår familiene

Han har stor forståelse for Frenchs og Molands familier, som nå er svært opprørte over den strenge dommen. Knut Moland har kalt saken «rettssaken fra helvete».

– Jeg forstår veldig godt familiene. Det må være forferdelig å sitte i Norge og se dette på avstand, å oppleve at man idømmer dødsstraff når det er så mye som åpenbart er galt i rettssaken. Jeg ville følt det selv i samme situasjon.

Men dødsdommen betyr ikke nødvendigvis at de to nordmennene vil bli henrettet i Kongo.

– Nei, det virker som dette er at av de landene som helt har sluttet å effektuere dødsstraff, heldigvis, sier Egeland.