Konsulen ved den britiske ambassaden i Kongo reiser mandag til Kisangani for å møte Joshua French (til høyre). (Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix)
Konsulen ved den britiske ambassaden i Kongo reiser mandag til Kisangani for å møte Joshua French (til høyre). (Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix)

Moland og French dømt til døden i Kongo

Militærdomstolen i Kisangani har funnet Tjostolv Moland og Joshua French skyldig på alle tiltalepunkter. Publikum svarte med applaus.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmennene ble like etter klokken 13 tirsdag funnet skyldige etter tiltalen og dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

Dommerne viste til punktene i den militære kongolesiske straffeloven og til kongolesiske sivile lover.

– Den militære domstolen i Kisangani dømmer Moland for alle tiltalepunkter, sa dommeren mens tilhørerne i salen svarte med spontan applaus.

– Opprørte over dommen

Kort tid etter fikk også Joshua French lest opp kjennelsen.

Moland og French er funnet skyldig i alle de fem tiltalepunktene - og dømt til døden.

INTERESSE: Det er en enorm interesse rundt rettsaken til de to nordmennene i Kongo. Det var ikke flere ledige sitteplasser i rettsalen da dommen skulle leses opp. (Foto: TV 2)
28 år gamle Moland er funnet skyldig i drap, drapsforsøk og spionasje, mens den ett år yngre French er funnet skyldig i medvirkning til drap og spionasje. I tillegg kommer punktene om forsøk på å danne et kriminelt forbund og væpnet ran. Moland fikk fem dødsdommer, mens French fikk fire dødsdommer.

Umiddelbart etter kjennelsen uttalte nordmennene til TV 2 at de er opprørte over dødsdommene.

Deretter blir de lenket sammen før de ble ført ut av rettslokalet og tilbake til sentralfengselet i Kisangani.

LES OGSÅ: Molands far: – En fiendtlig handling mot Norge

Erstatningskrav: 359 millioner

Moland og French dømmes også til å betale en giganterstatning på 60 millioner dollar til Kongo – én dollar til hver av innbyggerne i landet. Det tilsvarer 359 millioner norske kroner. Militærdomstolen har dømt nordmennene til å betale nesten 500.000 amerikanske dollar i erstatning til de etterlatte av den drepte sjåføren.

BILDEBEVIS: Dette bildet av Tjostolv Moland som tørker blod ut av bilen hvor Abeidi Kasongo angivelig ble skutt og drept er lagt fram som bevis i rettsaken mot nordmennene. (Foto: Vatn, Vegar K./SCANPIX / Privat)

UD har tidligere i rettssaken uttalt at de vil fremme reaksjoner overfor kongolesiske myndigheter hvis de to ble dømt til døden. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har varslet at han vil komme med en uttalelse om saken klokken 14.15.

LES OGSÅ: Støre: – De har ikke spionert for Norge

Retten fastslår at Moland skjøt og drepte den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo i mai. Samtidig mener militærdomstolen at det kun var omstendighetene som stoppet French fra å begå drap. Dommeren mener videre at drapet på Abedi Kasongo var overlagt, og at French holdt et vitne slik at Moland kunne skyte sjåføren.

– French var etterretningsagent

Retten mener også at begge er skyldige i spionasje på oppdrag for den norske regjeringen.

– French var etterretningsagent for Norge, det går fram av militærbevis han hadde på seg, mener retten.

BARE TIMER IGJEN: De tiltalte har sin siste morgen på cellen uten dom. Joshua French og Tjostolv Moland frykter en dødsdom. (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2)

Moland skal i tillegg ha brutt kongolesisk lov ved å ha med seg «krigsvåpen» inn i Kongo. Han blir omtalt som medlem av kongens spesialstyrker.

Retten gjorde et poeng av at de to igjennom hele rettsprosessen har nektet å uttale seg.

Både Tjostolv Moland og Joshua French har tidligere uttalt at grunnen til at de har latt være å forklare seg for retten er at de ikke respekterer domstolen og anklagene mot de.

Enken er fornøyd

Den drepte kongolesiske sjåføren Abeidi Kasongos enke sier etter domsavsigelsen tirsdag ettermiddag at hun er fornøyd med dommen mot nordmennene.

– De dødsdømte vil få sin straff, sa enken i et intervju med TV 2 i Kisangani.

Enken er blant de sivile partene som har fremmet erstatningskrav av de nå dødsdømte nordmennene.

Moland og French ønsker å få anket saken videre til en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa.

ENKEN: Bibishe Olenjike (27), enken etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept på veien fra Kisangani i Kongo mot grensen til Uganda 5. mai i år. To nordmenn, Tjostolv Moland og en 27-åring fra Vestfold, er tiltalt for drapet. (Foto: Vegar K. Vatn/SCANPIX)

Nordmennenes forsvarer André Kibambe fortalte til TV 2 allerede før domsavsigelsen torsdag at anken var skrevet ferdig. De dødsdømte skal nå ha fem dager på seg til å anke dødsdommen.

LES OGSÅ: Moland og French funnet skyldige i drap og spionasje