fridanatt2 001 TILWEB
fridanatt2 001 TILWEB

Det er en grunn til at barnet ikke vil sove

- Det er alltid en eller flere årsaker til at barnet ikke vil sove, sier terapeut.

NEDERST I ARTIKKELEN KAN DU LESE HVA CAROLINE LORENTZEN TEIGEN SVARER PÅ NETTSPØRSMÅLENE

Caroline Lorentzen Teigen er terapeut og jobber i «Midtimellom - forebyggende senter for småbarnsfamilier».

Hun mener det alltid er en eller flere årsaker til at barn ikke sover.

- Det er ikke alltid man kan finne ut av det, men vi forsøker å finne årsakene. Det kan være sykdom, at de er sultne eller rett og slett at de har behov for mer nærhet fra foreldrene.

Barn trenger å bli sett individuelt og ingen familier er like. Derfor har vi ingen fasit eller metode, sier Caroline.

caroline-lorentzen-teigenTI
caroline-lorentzen-teigenTI

Oppvåkning om natta

Mange foreldre sliter mye med at barnet våkner om natta.

Terapeut Caroline Lorentzen Teigen sier at alle mennesker våkner mange ganger om natten, både barn og voksne.

- Når man er voksen snur man seg bare rundt og sover videre, mens barn lurer på hvor mamma eller pappa er.

Det er vel ikke få foreldre som har hørt små, tussende skritt komme inn på soverommet på nattestid.

- Når barnet blir litt større er det naturlig at de kommer tuslende inn til foreldrene. Da er det viktig at de føler seg velkomne. Man kan for eksempel re opp en liten madrass ved siden av senga, og fortelle barnet at de kan sove der når de våkner om natta, sier Caroline.

Gråt som eneste signal

Caroline mener at man ikke kan forlate et gråtende barn.

- Den eneste måten barnet kan gi signal på er når de gråter. Når barnet gråter alene over tid blir det blir det rød i ansiktet, kaldsvetter, hjertet slår fortere, det blir rett og slett en stressituasjon for barnet.

- Vi mener at vi skal gå inn til barnet når det er lei seg. Inntil barnet er 2 og et halvt år forstår de ikke at du er på andre siden av døren. De føler seg forlatt.

Berg- og dalbane

Alle barn kan sove, sier Caroline og fortsetter, vi er imot det at man skal lære barnet å sovne. Man må bare hjelpe dem på vei gjennom den berg- og dalbanen det er å plutselig skulle sove på eget rom.

Caroline sier foreldrene kan hjelpe ved å:

- Når de gråter kan man trøste dem og klappe på ryggen.

- Når barnet blir fortvilet, skal man ta det opp. Trøste og si at jeg skjønner at du er fortvilet, men jeg er her og passer på deg.

- Når du legger barnet igjen vil det nok gråte, men da er det av sinne. Det å være sint er ikke farlig, mens å være redd er noe helt annet.

Det går ganske raskt at barnet forstår at det skal sovne i egen seng, sier Caroline.

Være med barnet både når det er friskt og sykt.

Mange sitter inne hos barnet kun når det er sykt, sier Caroline Lorentzen Teigen.

- Dermed kommer samme problematikken opp igjen med grinekurer og slikt.

Når barnet er friskt, sitter du inne hos barnet, og når barnet er sykt sitter du inne hos barnet, sier hun.

Dagens høydepunkt

Mens noen foreldre synes det er slitsomt å sitte inne hos barnet, kaller Caroline det for «dagens høydepunkt».

- Det å sitte der til barnet sovner er veldig koselig, noen strikker, noen leser, noen sovner. Jeg synes virkelig det er dagens høydepunkt!

Nattamming

Det å få barnet til å sove natten gjennom henger ofte sammen med nedtrapping av nattamming.

Ifølge Caroline bør man avslutte nattamming ved 8-9 måneders alder.

- Når barnet er 8-9 mnd er tarmene fullt utviklet og da trenger tarmene nattro. Men noen barn kan ha glede av nattamming gjennom et helt år, sier hun.

Caroline Lorentzen Teigen:

er terapeut på barn og søvn.

Hun har jobbet på Midtimellom siden 2004.

12 års erfaring som homeopat (MNHL).

Utdannelse ved Nordlys Centeret i Danmark.

Hun jobber med barn fra 0-6 år.

Erfaring med egne barn.

Uenige eksperter

Ekspertene har forskjellig syn på søvn.

I God morgen Norge onsdag var søvnterapeut, Karin Naphaug i studio for å svare på spørsmål om søvn. Naphaug stilte også på nettprat.

Les svarene og se innslaget her: Småbarnsforeldre og mangel på søvn

FLERE SVAR PÅ NETTPRAT:

Det kom inn veldig mange spørsmål på nettpraten. Siden det var flere som ikke fikk svar, fikk terapeut Cathrine Lorentzen Teigen tilsendt flere spørsmål.

Forhåpentligvis finner du svaret ditt her, eller gjennom noen av de andre svarene eller gjennom artiklene.

Her er hennes svar:

Fra: Anonym

Hei! Vi har en gutt som akkurat er 6 mnd. Vi planlegger å slutte med nattpupp i vår høstferie (slutten av september). Han spiser/tilbys to faste måltider ila dagen - men ikke alltid vi får i han like mye. Er dette for tidlig å starte med avvenningen? Vi har faste rutiner på legginga, legges mellom 18.30 og 19. Våkner likevel mellom klokka 21.30 og 23.30 for pupp/kos 03.30 06.00. Han har jo fått grøt og pupp før han la seg og kan umulig være sulten rundt 21.30! Vi har imidlertid gitt han pupp selv på dette tidspunkt fordi vi tenker at han ikke kan klokken, og at jeg ville ha gitt han pupp om han våknet klokka 24...Ser for meg at han blir forvirret om vi tar kampen tidlig på kvelden, men ikke senere på natten. Nå ønsker vi å være konsekvente å gjennomføre full avvenning fra klokken 19-06. Hvordan kan vi best gå frem (uten at det blir et mareritt for oss og vår 2 åring). Må legge til at far er villig til å trå til mye i denne perioden.

Cathrine Lorentzen Teigen:

Det er helt greit å avslutte natt amming nå, hvis dere vil det. Det er viktig å lage et opplegg som dere vil gjennomføre. Han er mest sannsynlig ikke sulten 21.30 men har for vane å våkne da.
Jeg ville anbefalt at dere bestemmer dere for når det er praktisk å gi ham pupp natt, får dere bør avvenne gradvis.
F.eks pupp v legging, neste 23.30 så 03.30 og morgen 06.00. Han vil nok ikke like at dere tar bort puppen 21.30. Det er viktig å fortelle ham om planen på forhånd slik at dere gjentar det på kvelden.
Det er viktig at dere ikke gir etter, men trøster og helper ham gjennom overgangen. Si at dere har bestemt det slik og at han ikke får pupp nå. Dere forstår at han ikke synes om det og at dere er der for å hjelpe ham.
Noen dager senere kan dere kutte neste pupp f.eks 03.30. Det vil nok komme protester, men det går lettere og lettere ettersom han forstår at et nei er et nei. Lykke til!

Fra: Anonym

Vi har en fin jente på 20 måneder som jeg føler vi ikke får orden på sovemessig. Det går veldig periodevis, men nå er vi inne i en dårlig periode. Hun våkner en gang mellom 5 og 0530 hver dag. Da pleier vi å gå inn legge henne ned og si at det er natt. Som regel "klikker" det da fullstendig for henne, og hun begynner å hylskrike. Så går vi inn med jevne mellomrom,men hun gir seg liksom aldri. OG plutselig er kl 0630 og da må vi stå opp allikevel. Så tror jeg kanskje at hun bare tror at dersom hun skriker lenge nok får hun uansett stå opp.Så ender jo dette med at ingen får sove fra hun våkner uansett. Enten ligger hun urolig i vår seng ellers skriker hun på sitt rom. Begynner å bli litt sliten av dette. Vi legger henne senest 19, men ikke alltid hun sovner med en gang. Hun pleier å sove 1-1,5 timer fra kl 12 på dagen. i barnehagen sover hun av og til kortere fordi de andre barna vekker henne. Har du noen tips til oss for å få morgenfuglen til å sove litt lenger. På forhånd takk.

Cathrine Lorentzen Teigen:

Det er lurt å dele morgenen slik at ikke begge foreldre er våkne. En av dere må gå inn til henne og være der. Ikke gå ut igjen!
Ligg på en madrass eller sitt/ligg i en stol slik at du kan slappe av så godt som mulig.
Det er ikke mulig å få noen til å sove, men man kan forvente at hun er rolig i sengen sin.
Fortell henne på forhånd at i morgen når du våkner vil vi gjøre det slik.
Da er hun forberedt og vet at dere kommer til å være sammen med henne, og at hun ikke får komme ut av rommet.
Det er fremdeles natt, mor eller far vil være der å passe på, og at det skal være rolig i rommet.
For noen barn kan en "nattleke" hjelpe litt.

Fra: Lulu

Hei! Vi har en gutt på 8 mnd som ennå skal ha mat 2 ganger om natten (jeg ammer da). I tillegg våkner han flere ganger fra vi legger han kl 19 til 22-23-tiden, hvor vi må gi han smokken. I 22-23-tiden våkner han såpass at han ikke vil sovne igjen, med mindre han får pupp. Selv da vil han ikke alltid sove igjen etterpå, og det ender i hyl og skrik. Vi prater rolig til han, har prøvd å synge, stryke, skifte bleie osv.Slik holder vi da på til neste måltid i 2-3-tiden. Hva kan vi gjøre?? Ønsker å avslutte nattmåltidene helt, men vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det når han våkner så mye ellers.. Hans siste dupp på dagtid er over senest i når klokka er tre/fire. Håper du kan hjelpe oss!

Cathrine Lorentzen Teigen:

Hva gjør dere når han våkner om natten? Roer han seg hvis dere tar ham opp? Hva er grunnen til at siste pupp gis kl.tre/ fire? Kan han være sulten?

Det er ikke lett å gi et svar. For avvenning se spm ovenfor. Jeg ville nok likt å ha litt mer info for å gi konkrete råd.

Fra: Vibeke

Vi har en sønn på 6 mnd som legger seg ca kl 18.45 etter faste rutiner. Han sovner greit av seg selv, men våkner 1-4 ganger per natt. Roer seg da fort med smokken, men vil jo gjerne unngå å stå opp for å gi han den. Hva gjør vi?

Cathrine Lorentzen Teigen:

Øv ved å alltid gi ham smukken i hånden! Og legg mange smukker i sengen slik at han etterhvert kan finne den selv.

Fra: Mali

Min sønn på snart 6mnd sliter med å sove på dagen.. han kan være stup trøtt, men sover bare 20 min... noen dager kan han slå til med å sove en tre timers lur.. synes jeg har god rutine på morran.. og gjør stort det samme til samme tid hver dag... Hva kan det skyldes at ha ikke finner roen enkelte dager?

Cathrine Lorentzen Teigen:

Går dere tur eller ligger han inne? Noen barn sover bare 20 min av gangen men da bør det jo være flere sovelurer hver dag.
Hvordan våkner han? Hyler han til eller ser han bare rolig opp?
Er det drømmer, er han sulten eller har han vondt noe sted?
Ikke lett å vite. Konkrete råd er vanskelig å gi med så lite info.

Fra: Åse

Hei. Jeg har ei jente på snart 4 mnd. Hun legger seg ca klokken 2000 for kvelden. Tidligere kunne hun sove natten igjennom (fikk pupp 2 ganger i løpet av natten), men nå har hun begynt å våkne omtrent hver andre- tredje time. Dette er veldig slitsomt. Pappaen hennes er i nordsjøen to uker om gangen, så jeg er alene med henne. Jeg forsøker å gi smokken, men går fort ut da den ene hånden alltid kaster den eller vil inn i munnen. Det ender med at hun får pupp i sengen. Hva betyr dette? skal jeg gi henne mat hver gang hun våkner, eller ikke gi meg med smokken? (hun er sånn på dagtid også når det gjelder smokk). Er det på tide å gi grøt på kvelden kanskje? Jeg merker at hun spiser mer på dagtid også, men ikke så hyppige måltider. På forhånd takk for svar.

Cathrine Lorentzen Teigen:

Dropp smukken, hvis hun ikke vil ha, så er det like greit at hun finner tommelen i stedet. Hun kan ha øke døgn og da må du oftere amme på natten for å øke produksjonen.

Men hvis du er blitt veldig sliten er det kanskje like godt å begrense ammingen til 2 pupper om natten. F.eks kl 23 og 03.
Det er tøft å si nei og du må ikke gi etter hvis du først har sagt nei. Da vil hun bare tro at hun må gråte mye for å få det.
Det at du er alene gir jo en ekstra byrde, men vi pleier faktisk å anbefale at mor tar puppeavvenningen.
Det er for mye å miste både pupp og mor samtidig.
Dessuten vil jo ikke barnet forvente pupp av far.
Så lag en avtale med henne hold deg til den si at du skal hjelpe henne og at du forstår at det er vanskelig.

Fra: Anonym

Hei, jeg har en gutt på 4 mnd. Når er passelig leggetid for ham? En helsesøster sa 8.30-9.30, en annen sa 7. Synes ofte han virker trøtt rundt 6. Vi legger ham mellom 7.30-8.30. Varierer hvor lang tid det tar for ham og sovne. Hvis han skriker, skal vi da la ham ligge eller ta ham opp. Sitter ofte på sengekanten og vugger ham i vugga. Syns også det er vanskelig å få ham til å sove lengre enn 1/2 om dagen, og når bør den siste kvilen hans være? Ammer ham oftest to ganger på natten mellom 8 og 6, er det ok, eller skal vi prøve å redusere til en gang?

Cathrine Lorentzen Teigen:

Hvis han er trett allerede 18.00 kan han jo legges litt før. Det er ingen fasit på så små barn så dere må kjenne etter hva som føles riktig.
Hvis barnet ditt skriker kan du ta ham opp å trøste ham. Å sitte å vugge ham i vuggen høres jo veldig hyggelig ut, og det er trygt og godt for ham.
Den siste hvilen på ettermiddagen bør ikke være senere enn 15.00-15.30. Hvis du orker bør du ikke redusere ammimgen på natten, da kan det bli vanskelig med melkeprodusjonen.

Fra: J

Har et spørsmål om soving på dagtid. Har ei jente på 6 mnd, som HYLER i 10 min. hver gang hun skal ha en dupp - "må" rugges hardt i søvn i vogna. Noen tips om hvordan jeg kan få henne til å sovne av seg selv, skal jeg bare la henne hyle til hun sovner? Kveldene går helt fint...

Cathrine Lorentzen Teigen:

Noen barn hyler/gråter seg i søvn og det trenger ikke være noe galt i det. At hun trenger hard rugging er heller ikke unormalt. Kanskje hun ikke liker å sovne , det er mye morsommere å være våken.
Det at det går helt fint om kvelden gjør at jeg ikke tror hun har vondt noe sted, men det er alltid lurt å undersøke. Hun er bare 6 mnd og ting vil forandre seg.

Fra: anonym

Vi har en 3 åring og 8 mnd baby. Begge legger seg kl 19, og sovner greit da. Men vi sliter med at 3 åringen våkner mange ganger per natt (3-6, han skriker da høyt og vekker ofte lillesøster. Han roer seg med en gang vi kommer, men da er lillesøster alt våken. Hva kan dette være? Har 3-åringer mareritt?

Cathrine Lorentzen Teigen:

Nei , hvis du mener "natteskrekk" så arter det seg litt annerledes. Da er barnet ikke helt våkent og det er vanskelig å få kontakt med det når det skriker. Og det er ikke vanlig med flere omganger pr. natt.
Men når barn er 3 år så forstår de mer og ting blir skumlere og når de våkner trenger noen barn litt ekstra trygghet og nærhet. Det er jo også en stor forandring å få en søster og søskensjalusi kan også forstyrre søvnen.