Faksimile NRK skolevalg (Foto: Faksimile NRK)
Faksimile NRK skolevalg (Foto: Faksimile NRK)

NRK lekket skolevalget før valget er ferdig

Mange elever ved landet 423 skoler har ennå ikke stemt i skolevalget. Likevel lekket NRK resultatet fra 160 skoler.

I en artikkel publisert på NRKs nettsider mandag kveld skriver statskanalen at det er dødt løp mellom Ap og Frp så langt i skolevalget.

– Uheldig

«Etter det NRK kjenner til, viser resultatene så langt at Ap går frem i forhold til resultatet partiet fikk i både kommunestyrevalget for to år siden og stortingsvalget i 2005. Frp ser foreløpig også ut til å gå frem i forhold til kommunestyrevalget i 2007, men ligger i motsetning til Ap an til å få et dårligere skoleresultat enn ved forrige stortingsvalg.» skriver NRK i artikkelen.

Skolevalget foregår over to dager. Først klokken 17.00 tirsdag stenges urnene for de stemmegivende elevene. Samtidig offentliggjøres de første resultatene fra enkeltskoler. At NRK har offentliggjort valgresultatene allerede kvelden før, opprører prosjektleder for skolevalgene, Atle Jåstad.

– Det er veldig uheldig. Vi vil at skolevalget skal være så likt som mulig det ordinære valget, sier Jåstad til tv2nyhetene.no.

Kan påvirke

Ifølge valgloven kan ikke resultater i et ordinært valg offentliggjøres før valglokalene stenges.

«Valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, kan ikke offentliggjøres før tidligst klokken 21 på valgdagen mandag.» heter det i valglovens paragraf 9-9.

Årsaken er at velgere som ennå ikke har stemt ikke skal påvirkes i noen retning. Men Jåstad tviler på at skoleelever som skal stemme tirsdag vil la seg påvirke av NRKs artikkel.

– Nei, det tror jeg ikke. Men det er jo litt av poenget med å vente med en offentliggjøring, sier han.

– Nytt for meg

Tirsdag morgen har Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD), som administrerer skolevalgene, søkt med lykt og lupe for å finne lekkasjen.

– Men alle bedyrer sin uskyld. En annen mulighet er at NRK har ringt alle skolene for å få resultatet. Det er i så fall godt gjort, sier Jåstad.

Nettredaktør i NRK, Morten Stensland, bedyrer også sin uskyld.

– At det skal ha vært en sperrefrist på dette er nytt for meg. For oss er det helt normal journalistisk virksomhet å lete fram det vi kan finne på nettet og lage sak basert på den informasjonen vi hadde på det tidspunktet. Vi ville aldri ha sagt ja til en sperrefrist og deretter brutt den, sier Stensland til tv2nyhetene.no.

Vil rette seg etter loven

Han tror ikke artikkelen kan ha ødelagt skolevalget.

– Nei, det føler jeg ikke vi har gjort, og vi har heller ikke fått noen reaksjoner på dette. Men dersom NSD tar kontakt med oss om dette vil vi ha en dialog med dem, sier han.

– Ville dere publisert et tidlig valgresultat på valgdagen dersom dere fikk tak i det?

– Det ville vi vurdert, men vi ville rettet oss etter norsk lov, sier Stensland.

– Det vil ikke påvirke valget

Heller ikke valgforsker Frank Aarebrot er bekymret for NRKs lekkasje.

– Saboterer NRK skolevalget med å gå ut med resultatet før valget er over?

– Nei, jeg tror ikke dette vil påvirke resultatene av skolevalget. Teoretisk er det mulig, men skoledebattene er over og elevene hadde nok bestemt seg før NRK kom med resultatene.

Pekepinn

– Jeg tror ikke nødvendigvis at resultatlekkasjen kommer fra NSD. Det kan like godt hende at lokale representanter for de mer ressurssterke ungdomspartiene, som deltar i tellekorpset, kan ha ringt inn resultatet til sine parti, som igjen har kontaktet NRK.

Resultatene fra skolevalget pleier å gi en god pekepinn på hvilke partier som kommer til å bli det ordinære valgets vinnere - og tapere. Historisk har det vist seg å være en sterk og systematisk sammenheng mellom skolevalget og det ordinære valget.