I fire måneder har de sittet fanget i Kongo.

Kongo: Følg domsavsigelsen direkte

Overbevist om skyld

Nordmennene er tiltalt for å ha drept en kongolesisk sjåfør, for å ha forsøkt å drepe vitner til drapet, for å ha spionert for kongeriket Norge, for å stått i ledtog med opprørsgrupper, for å ha deltatt i en konspirasjon mot Kongo og for å ha vært i ulovlig besittelse av våpen.

– Ja, jeg er overbevist om at de har gjort det. Men jeg vet ikke hvilke motiv de hadde. Ligger det noen skjulte årsaker bak?, spør aktor til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Kongofanger frykter ikke dommen
Les foreldrenes bønn om hjelp

Livstid kan være verre

Tiltalen er svært alvorlig. Det er også strafferammene. Tjostolv Moland er beskyldt for å ha løsnet det fatale skuddet. Ifølge tiltalen er han skyldig i fem forskjellige punkt som kan gi dødsstraff. Medtiltalte Joshua French risikerer fire dødsstraffer.

Men dersom dommerne ser bort fra aktors påstand om dødsstraff, og i stedet idømmer de to nordmennene livstid i fengsel, kan det føre til en svært vanskelig ankeprosess.

– Får de livstid er ankemulighetene noe begrenset og de kan risikere at anken forkastes, noe som kan være et verre utfall for de to, hvis målet er å få det opp til høyesterett i Kinshasa der norske myndighetene kan utøve politisk press for å få dem utlevert, sier TV 2s reporter i Kongo, Fredrik Græsvik til TV 2 Nyhetskanalen.

LES OGSÅ:Mener norske myndigheter burde gjort mer
– French og Moland fikk sparken fra Forsvaret

– Baserer seg på rettspraksis

– Så hvis dommeren vil disse to nordmennene ille så kan han velge livstid?

– Jeg vet ikke om dommeren har en strategi for å ramme nordmennene hardest mulig. Jeg tror nok straffutmålingen er basert på tidligere straffer som er gitt for lignende forbrytelser. Men en slik situasjon kan forverre mulighetene deres til å anke saken helt til topps i systemet.

Dommen kan også ankes internasjonalt, men den kongolesiske dommen kan ikke overprøves. Bare en høyesterettsdom i Kongo vil være endelig.