stein kåre kristiansen (Foto: TV 2)
stein kåre kristiansen (Foto: TV 2)

Stein Kåre Kristiansen: – Frp lever i sin egen økonomiske virkelighet

Siv Jensen lover skatte- og avgiftslette til 70 milliarder kroner og vil bruke oljepenger til å løse alle problemer.

Under mandagens partilederutspørring konfronterte programleder Pål T. Jørgensen Fremskrittspartiets leder Siv Jensen med regnestykket for deres valgløfter.

To forsvarsbudsjett

Om man legger sammen alle skattene og avgiftene Frp vil avvikle, kommer man opp i rundt 70 milliarder kroner i årlige mindre inntekter til staten. Det tilsvarer to forsvarsbudsjetter.

– Norge går jo med et vanvittig overskudd. Det er ikke penger vi mangler. Det vi mangler er et konkurransedyktig skatte- og avgiftsnivå. Et skatte- og avgiftsnivå som gjør at flere mennesker kan leve av sin egen inntekt. Man må huske på at den norske stat krever inn over 800 milliarder kroner i skatter og avgifter. At Fremskrittspartiet ønsker å redusere det skattetrykket med 70 milliarder, er høyst forsvarlig og helt nødvendig, sa Jensen.

– Sin egen virkelighet

Det oppsiktsvekkende tallet viser at Frp skiller seg fra de andre partiene på Stortinget, mener TV 2s politiske redaktør, Stein Kåre Kristiansen.

– Vi fikk en bekreftelse på at Frp lever til dels i en helt annen økonomisk virkelighet enn samtlige andre partier på Stortinget. Den økonomiske politikken til Fremskrittspartiet er også langt unna Høyre, som de sier de gjerne vil samarbeide med. Det var noen store regnestykker og noen store utgifter her som ble bekreftet i dette programmet. Det ligger langt utenfor hva ethvert annet politisk parti kan være med på, sier Kristiansen.

– Støttes av enkelte økonomer

Skattelettene og investeringer i samferdsel og infrastruktur, ruste opp eldreomsorgen og helsevesenet skal finansieres av oljefondet.

– Tror du det finnes økonomer som vil støtte denne politikken?

– De fleste økonomer har vel advart ganske kraftig mot denne politikken, men det er enkelte økonomer som har sagt at Frps økonomiske politikk ikke vil medføre renteøkning og andre elendigheter slik deres politiske motstandere hevder, sier Kristiansen.

– Gjenkjennelig

Norge gir 26 milliarder kroner i u-hjelp årlig. Fremskrittspartiet har varslet at de vil redusere denne betraktelig, noe Siv Jensen bekreftet mandag kveld.

– Det var en gjenkjennelig Siv Jensen et gjenkjennelig Fremskrittsparti. Hun understreket det som er deres politikk når det gjelder innvandring. Jeg tror hun på det området snakket til sine velgere på en måte som de kjenner seg igjen i. Både på det området og en del andre områder har hun hatt en god kveld. Bortsett fra når det gjelder økonomisk politikk, så synes jeg hun kom godt fra utspørringen i kveld i forhold til de velgerne hun henvender seg til i dette valget, mener Kristiansen.

Krangel på høyresiden

Men samtidig gir han henne rett i at krangelen med Høyre har svekket det borgerlige regjeringsalternativet.

– Jeg tror Siv Jensen har rett i det hun sa; den som tjener mest på rotet på borgerlig side som har vedvart over tid, og som vi fikk en ny runde med i dag, det er Jens Stoltenberg og de rødgrønne. Det borgerlige rotet under valgkampen har gjort mye skade for de borgerlige. Og den fortsetter åpenbart å gjøre det.