Solberg vedgår at det blir krangling om statsministerjobben dersom hun skal danne regjering med Frp.

Mandag ettermiddag hadde pressen avtalt en felles fotografering med Frp- leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg. Solberg fortalte journalistene at hun hadde ryddet avtaleboken for å møte Siv Jensen. Håpet var at fotograferingen også ville bli et forsoningsmøte etter at stemningen mellom de to partilederne har vært svært amper de siste dagene.

Full krig

Siv Jensen hadde imidlertid ikke forsoning i tankene da hun ankom Stortingets vandrehall et kvarter etter avtalt tid.

– Det å forvente at det største partiet på ikke-sosialistisk side skal sitte i Stortinget og applaudere en gjenopplivet Bondevik-regjering, det gjør vi altså ikke. Det er ikke noe rop om å få den tilbake. Det det er rop om er Høyre og Fremskrittspartiet sammen i regjering. Derfor vil jeg si nå at jeg håper vi får det til og retter blikket mot dem vi egentlig skal ta, nemlig Arbeiderpartiet, sier en opprørt Siv Jensen til TV 2.

Høyre- leder Erna Solberg er rask til å parere.

– Vet du hva, Siv, jeg hadde håpet at du faktisk klarte å høre etter hva jeg faktisk sa. Jeg har faktisk sagt at vi er åpne for samarbeid med alle de fire partiene, sier Erna Solberg.

Et hån

Siv Jensen sier hun nå er forberedt på å danne regjering alene hvis hun må, men at Fremskrittspartiet gjerne samarbeider med de andre borgerlige partiene.

- Vi har gang på gang gjennom mange år invitert Høyre, KrF og Venstre til å sette seg ned med Fremskrittspartiet, diskutere fram en felles enighet uten å avlyse hele Frps program. Det har de nå forsåvidt ssnart gjort. Jeg synes det er en hån mot velgerne og en hån mot landets nest største parti, sier Siv Jensen.

Se et lengre utdrag av diskusjonen mellom Siv og Erna i videovinduet under.

– Frp ekskluderes

Siv Jensen er opprørt fordi hun mener Høyre velger bort Frp til fordel for de gamle Bondevik-kameratene, KrF og Venstre. I forrige uke annonserte disse partiene at Erna Solberg var deres statsministerkandidat og stilte opp til felles fotografering i Stortinget.

– Venstre og KrF har pekt på meg som statsministerkandidat. Det kan jeg ikke gjøre noe annet enn å være glad for, sa Erna Solberg til TV 2 Nyhetene fredag 4. september.

Nå innrømmer Solberg at det vil bli langt vanskeligere å bli enige om statsministerkandidaten i en Høyre- Frp regjering.

– Det kommer vi helt sikkert til å krangle om også skal vi forhandle om det. Men Høyre kommer til å slåss for å få statsministeren uansett hvem vi skal danne regjering med, sier Erna Solberg.

Solberg er statsministerkandidat i en Høyre-KrF-Venstre regjering fordi Høyre er det største partiet. Høyre-lederen avviser imidlertid at størrelsen på partiene skal være utslagsgivende dersom Høyre og Frp skal regjere sammen.

– Jeg synes det var hyggelig at de pekte på meg, men som man vet har ikke størrelsen på partiene nødvendigvis vært prinsippet for tidligere regjeringsdannelser. La oss alltid håpe at den som blir statsminister, er den som har de beste diplomatiske evnene, sier Erna Solberg.

Ingen diplomatisk løsning i vente

Men sju dager før valget er det nærmere krig enn diplomati mellom de to partilederne.

– Vi har ikke avvist Fremskrittspartiet. jeg blir litt forbauset over at du velger tolke alt den veien når vi faktisk sier det. Og så kan jeg love deg en ting, det kommer ikke til å være noen som heter Bondevik i den neste regjeringen, uansett hvem som danner den, sier Solberg til Siv Jensen.

– Det hjelper ikke stort når det er den samme modellen. Men greit, jeg kommer til å sørge for at Fremskrittspartiet stemmer for alt vi er for, men denne gangen stemmer vi også mot alt vi er imot, avslutter Siv Jensen i det hun vender ryggen mot Erna Solberg og pressen, og forlater Stortingets vandrehall.