BRUKTE VG I RETTEN: Aktor Blaise Bwamulundu holdt opp en utgave av VGs papiravis i sin sluttprosedyre i rettsaken mot de to nordmennene.  (Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX/)
BRUKTE VG I RETTEN: Aktor Blaise Bwamulundu holdt opp en utgave av VGs papiravis i sin sluttprosedyre i rettsaken mot de to nordmennene. (Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX/)

Kongo-tiltalte: – Prøver VG å få oss drept?

Tjostolv Moland og Joshua French mener avisen utsetter dem for livsfare ved å trykke det de kaller fabrikkerte historier om hvorfor de reiste til Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland og medtiltalte Joshua French raser mot VG, og mener det avisen skriver kan virke svært skadende.

– VG har gjort vårt opphold her svært farlig, sier drapstiltalte Tjostolv Moland til TV 2.

– Forsøker VG å få oss drept? spør han.

Tirsdag faller dommen mot de to nordmennene - følg domsavsigelsen direkte her.

Vil ikke snakke med VG

Moland sikter til både dagens oppslag i VG, og en rekke andre artikler signert VG-journalist Nilas Johnsen. De to tiltalte har tidligere nektet å snakke med VGs utsendte medarbeidere i Kongo, fordi de mener avisen fabrikkerer historier og sprer rykter.

Mandag siterer VG en kollega av Moland og French i Uganda, Ewedde Saidi Hamisi og en ikke-navngitt nordmann som leder SIG fra Norge. Denne mannen har tidligere samarbeidet med Moland, men dette samarbeidet ble brutt i januar.

- Skaffet klienter

Til VG sier Hamisi blant annet at de to tiltalte var i Kongo for å skaffe klienter til sikkerhetsoppdrag.

- De dro til Kongo for å lete etter nye forretningsmuligheter, og for å se om det var klienter der som trengte deres tjenester, sier Hamisi til VG.

Avisen har ifølge VG-reporter Nilas Johnsen skriftlig dokumentasjon på at selskapet er registrert i Uganda.

Mener det er løgn

Også nordmannen som leder SIG i Norge, sier til VG at Moland og French var på klientjakt.

- Meg bekjent fikk de aldri noen skikkelig oppdrag i Uganda, og brukte opp sparepengene de hadde fra Norge. Turen til Kongo var nok en siste krampetrekning.

Dette er i strid med Moland og Frenchs egne politiforklaringer og det de selv har fortalt medier i Kongo. Moland og French hevder de var på guttetur i Kongo.

Både Moland og French avviser påstandene som trykkes, og kaller det løgn.

– Vi vil slå hardt tilbake mot VG, sier Joshua French til TV 2.

LES OGSÅ: Kokkvold: – Ikke medias skyld

Brukte avisen i retten

Under rettssaken her i Kisangani har aktor Blaise Bwamulundu flere ganger holdt opp kopier av VG og hevdet at bilder og artikler beviser at de to nordmennene var på oppdrag for norske myndigheter. Ifølge Moland skal aktor ha fått de norske avisene overlevert av VGs journalister i Kongo.

– Jeg nekter å tro at Ewedde har sagt det han blir sitert på i VG, sier Tjostolv Moland til TV 2.

Moland viser til at han har hatt en rekke telefonsamtaler med sin forretningspartner på telefon fra fengselet i Kongo, og at Ewedde er innforstått med den forklaringen Moland og French selv har gitt til kongolesisk politi og norske journalister.

Snakker med VG igjen

VGs nyhetsredaktør Helje Solberg avviser kritikken fra Moland og French.

– Det er ikke vanskelig å forstå at de drapstiltalte reagerer på alt som kan fremstå som negativt for dem i den situasjonen de befinner seg i. Det betyr ikke at VG kan la være å søke å belyse alle sider i denne saken, sier Solberg til tv2nyhetene.no mandag kveld.

Nyhetsredaktøren bekrefter at det var en periode de to nordmennene ikke ville snakke med VGs reportere.

– Moland og French var blant annet misfornøyde med et åtte siders dokument hvor VG ettergikk deres historie. Nå er de igjen på talefot med VGs utsendte, og de har snakket sammen senest i dag, sier hun.

– Korrekt sitert

Moland og French mener at intervjuet med businesspartner Hamisi må være fabrikkert?

– Molands partner er selvsagt korrekt sitert i dagens VG. Vi hadde et lengre intervju med ham i går, i Kampala. Her snakket han åpent om at Moland og French dro til Kongo blant annet på klientjakt. Han var også opptatt av at selskapet var lovlig registrert i Uganda, og ikke en hemmelig kriminell organisasjon slik aktor har hevdet.

– At dette er opplysninger som Moland og French ikke ser seg tjent med blir offentlig, kan jeg vanskelig forholde meg til.