Asylsøkere selger hasj midt i Oslo sentrum.
Asylsøkere selger hasj midt i Oslo sentrum.
KREVER HØRING: Rune Gerhardsen (Ap) krever åpen høring om byrådets sykehjemsprosjekt i Spania. (Foto: TV 2)
KREVER HØRING: Rune Gerhardsen (Ap) krever åpen høring om byrådets sykehjemsprosjekt i Spania. (Foto: TV 2)

Ap-topper vil internere kriminelle asylsøkere

De to toppene i Oslo Arbeiderparti vil kjøre en hardere linje overfor kriminelle asylsøkere, med internering eller direkte hjemsendelse etter sonet dom.

På fem måneder har politiet arrestert 300 kriminelle asylsøkere som har solgt narkotika i Norge. Men til tross for at regjeringen har lovet å hurtigbehandle sakene, er kun 31 av de 300 kastet ut av landet.

Jan Bøhler og Rune Gerhardsen mener Norge må iverksette strengere reaksjoner mot asylsøkere som utøver alvorlig kriminalitet.

– De bruker det varme, gode asylinstituttet. De misbruker det til kriminalitet, og det er simpelthen avskyelig. Vi kan ikke ha noe av det, sier Rune Gerhardsen til TV 2 Nyhetene.

Les om Jan Bøhler i TV 2s Velgerguide

– Har ikke ærlige hensikter

Han mener de som begår alvorlig kriminalitet må få søknaden avslått, returneres eller interneres slik at de ikke kan begå kriminalitet mens de venter på å bli identifisert og utvist.

- Poenget er jo at mange av dem har spist opp passene sine og ikke har ID-papirer. Og da må vi ta vare på dem til vi har identiteten, da kan vi sende dem ut, sier Gerhardsen.

- Så lenge man ikke har fått uttransportert alle som er straffeforfulgt og dømt, så vil man aldri kunne si at man har lykkes fullt ut, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Liebe Rieber-Mohn.

– Bytt parti, sier Frp

SVs Audun Lysbakken betegner utspillet fra Ap-toppene som unødvendig og uklok retorikk mot sin egen regjering.

Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener Bøhler nå har sagt så mye han ikke har støtte for i partiet, at han bør melde seg ut og i stedet bli Frp-er.

– Men hvis Arbeiderpartiet virkelig mener dette, vil vi være klare til å samarbeide. Da har vi flertall uansett hvilken regjering vi ender med etter valget, sier Amundsen til Dagbladet.

– Frykter fremmedfrykt

Men Bøhler er uenig i at de henger i skjørtene til Frp.

– Også regjeringen har gjort det klart at de vil uttransportere mennesker som er her illegalt og driver kriminalitet. Vi etterlyser bare en sterkere innsats, for det er en uholdbar situasjon slik den er nå. Vi har sagt tidligere at det må ryddes opp i dette miljøet, for vi skaper fremmedfrykt hvis vi ikke er i stand til å slå ned på denne typen kriminalitet også i minoritetsmiljøene. Er vi unnvikende, taper de som ønsker en romslig og humanitær holdning til asylpolitikken, sier Bøhler til TV 2.

Og stortingrepresentaten varsler harde bud mot kriminelle asylsøkere.

– Skal de sendes rett ut av landet, uavhengig av om de kan bli forfulgt i hjemlandet?

– Dette gjelder de som begår alvorlig kriminalitet gjentatte ganger og som ikke samarbeider om identiteten sin.

(©NTB/TV 2)