kristin halvorsen olav thon (Foto: TV 2)
kristin halvorsen olav thon (Foto: TV 2)

– Forferdelig at Kristin får lov å være finansminister

Norges rikeste mann kaster seg inn i valgkampen.

Olav Thon mener formueskatt og arveavgift dreper norsk næringsliv, og synes det er uforståelig at Kristin Halvorsen har fått lov til å være finansminister.

– En sånn situasjon har nesten ikke vært til stede i noe valg i den grad som det er nå. Jeg anser dette valget for å være meget, meget viktig, sier Olav Thon til TV 2 Nyhetene.

Forskrekket Thon

Thon mener Norge står ved et veiskille - finanskrise og økonomisk uro gjør det forestående valget avgjørende for landets fremtid.

– Jeg er forskrekket over den mangel på forståelse for næringslivet som den nåværende regjering ser ut til for å legge til grunn for sin politikk, mener Thon.

Til angrep på formueskatten

Han er kanskje landets aller rikeste - og forretningsimperiet sysselsetter godt over 4000 her til lands. Olav Thon snakker sjelden om politikk, men nå går han til angrep. De rødgrønne fører en næringsfiendtlig skattepolitikk, mener han.

– Formueskatt og arveavgift. Det tar knekken på veldig mye privat virksomhet, sier Thon.

– Hun tar feil

Debatten om formueskatt har rast siden Stein Erik Hagen varslet at han vil flagge ut i sommer. Thon mener Kristin Halvorsen ikke forstår dilemmaet rundt den omstridte skatten.

– Kristin Halvorsen og hennes like tar feil når de tror at vi har disse pengene liggende i en stor skuff. Og at vi så går inn og tar fra den skuffen. Men i virkeligheten er de pengene grunnlaget for arbeidsplassene.

– Forferdelig

Finansministerens gjentatte lovnader om at de rike skal tas, har også provosert Thon.

– Det er forferdelig at en sånn person skal bli finansmininster når hun ikke skjønner næringslivet. Hun ville ikke hatt noen mulighet til å en gang hevde det hun hevder dersom hun ikke hadde hatt en av verdens rikeste stater. Hun er på feile veier - absolutt.

Håper på borgerlig

Nå håper 86-åringen på regjeringsskifte.

– Jeg er av den oppfatning at det ville være godt for Norge å få et systemskifte.

– Hva håper du på da?

– Jeg håper på en borgerlig regjering, sier Thon.

Internasjonal respekt

Men Kristin Halvorsen fnyser av kritikken fra Thon.

– Vi har vært en veldig god regjering for næringslivet. Jeg har næringslivets beste venn i løpet av dette året hvor vi har gått døgnet rundt for å håndtere virkningene av finanskrisen. Jeg forventer jo ikke at jeg har milliardærer liggende for mine føtter, parrerer Halvorsen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

336996

Selv mener hun at hun har gjort en god jobb som finansminister de siste fire årene og hevder Thons utspill er ubegrunnet.

– Måten som vi har håndtert finanskrisen på har jeg fått veldig mye respekt for. Ikke minst internasjonalt, hvor både New York Times og CNN har pekt på at Norge er det landet som har klart å håndtere virkningene av finanskrisen best. Jeg setter den karakter foran utfall fra milliardærer, avslutter hun.