Jensen, Stoltenberg, Halvorsen, Sponheim
Jensen, Stoltenberg, Halvorsen, Sponheim

Velgerne vingler mer

Norske velgere blir stadig mer usikre på hvem de skal stemme på.

– Går vi 20 år tilbake i tid, så finner vi langt færre som bestemte seg under valgkampen enn det som er tilfelle i dag, sier valgforsker Hanne Marthe Narud.

Store endringer

Vi er også mindre lojale mot partiene vi stemmer på. Narud tror en forklaring kan være at folk føler seg mindre tilknyttet til partiene enn de gjorde før.

– Og så er det forandringer i samfunnet som gjør at folk er blitt mer flytende velgere, sier Narud.

Prøv TV 2s partitest.

Bestemmer seg i siste liten

Under forrige valgkamp bestemte 56 prosent av velgerne seg for hva de skulle stemme under valgkampen. Hanne Marthe Narud tror det spesielt er noen partier som vinner de ubesluttsomme velgerne.

– Hvis vi ser de fire siste valgene, så har Arbeiderpartiet vært veldig flinke til å mobilisere de siste to-tre ukene. Vi regner også at småpartiene gjør det litt bedre på slutten fordi de er mer synlige, sier Narud.

Sjekk ditt fylke: Disse er inne på Stortinget

Høyre og Ap på hugget

Ifølge de siste meningsmålingene har de rødgrønne partiene flertall på Stortinget, mens Fremskrittspartiets fremgang har stagnert. Valgforsker Frank Aarebrot kommenterte utviklingen i TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

Ifølge Aarebrot er ikke tilbakegangen Siv Jensen sin skyld. Erna Solberg og Jens Stoltenberg er begge svært offensive i sluttspurten og kaprer stadig nye velgere. Se Aarebrots analyse.

336932