De rødgrønne kan notere seg flertall på dagens partibarometer som TNS Gallup har laget for TV 2.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
De rødgrønne kan notere seg flertall på dagens partibarometer som TNS Gallup har laget for TV 2. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Rødgrønt flertall

Regjeringspartiene får igjen flertall på TV 2s ferske gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at opposisjonspartiene har hatt et knapt flertall på de to siste målingene vipper kveldens måling TNS Gallup har laget for TV 2 i rødgrønn favør.

Knapt flertall

Regjeringspartiene får 85 mandater, mot opposisjonens 83, mens partiet Rødt ligger an til å kapre et mandat på Stortinget.

– Det viser bare at det kommer til å bli veldig jevnt, og at alle som ønsker at jeg skal fortsette som statsminister må stemme for det, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2.

Arbeiderpartiet går mest fram på målingen med 1,2 prosentpoeng til 33,9 prosent. Partier er nå størst i alle aldersgrupper.

Hvem er inne på Stortinget fra ditt fylke?

Flykter fra SV

Hver fjerde velger som stemte på Sosialistisk Venstreparti ved forrige stortingsvalg svarer på denne målingen at de vil stemme på Arbeiderpartiet.

SV får på denne målingen en oppslutning på 7,3 prosent (+ 0,2). Bakgrunnstallene viser at partiet har dobbelt så høy oppslutning blant kvinner som blant menn.

Senterpartiet får 5,6 (- 0,5). Bare to av tre velgere fra 2005 er lojale mot partiet, som mister like mange velgere til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. To av ti tidligere Senterpartivelgere har satt seg på gjerdet.

Flest borgerlige

Selv om de borgerlige partiene har 49,9 prosents av de spurte i ryggen, mot de rødgrønnes 46,8 blir det flertall for regjeringen. Mandatfordelingen slår nemlig svært gunstig ut for Arbeiderpartiet.

– Det er det såkalte styringstillegget som slår inn, sier TV 2s valgekspert professor Hanne Marthe Narud.

Endringene på målingen er svært små.

– Når det likevel blir et annet flertall enn på den forrige målingen, viser det hvor jevnt det er mellom blokkene, sier Narud.

Sjekk alle målingene og snittmåling på vårt partibarometer.

Høyre i medvind

Høyre går fram med 0,6 prosentpoeng fra forrige måling for to dager siden til 15,2 prosent. Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere Høyrevelgere som sier at de vil stemme på partiet.

Høyre sliter imidlertid med langt lavere oppslutning blant de yngste velgerne enn de to andre store partiene.

Fremskrittspartiet får 23,7 prosent (- 0,1). Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme på partiet, mens noen flere har satt seg på gjerdet.

Gjerdesitterne

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 5,6 prosent (- 0,6) mens Venstre får 5,4 prosent (- 0,2).

Bakgrunnstallene viser at bare litt over halvparten av velgerne til de to sentrumspartiene sier de vil stemme på partiene igjen.

Mens to av ti tidligere KrF-velgere sitter på gjerdet, mister Venstre mange tidligere velgere til Høyre.

Fortsatt er det mange velgere som ikke har bestemt seg og flertallet kan dermed endre seg med svært små bevegelser til neste måling.

– Det er flere hundre tusen velgere som ennå ikke har bestemt seg, det er ikke godt å vite hvor de hopper, det har tidligere undersøkelser vist at der ligger de og vipper mellom flere partier, sier Narud.

Om målingen

Partiet Rødt 2,1 (- 0,6) og andre partier og lister 1,3 (+ 0,1). Av gruppen andre er oppslutningen til Miljøpartiet De Grønne 0,3 prosent og Pensjonistpartiet 0,3 prosent, mens de øvrige deler seg på flere småpartier.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 1240 personer i tidsrommet 30. august – 3. september. 79,8 prosent av de spurte oppgir preferanse. Feilmarginen er +/- 1,2 – +/- 2,5 prosent, størst for de største partiene.