DRAPSTILTALT: Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28)
DRAPSTILTALT: Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28)

– French og Moland fikk sparken fra Forsvaret

De to nordmennene som er drapstiltalt i Kongo ble tvunget til å forlate Telemarksbataljonen fordi de forsøkte å verve medsoldater til Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapstiltalte Joshua French og Tjostolv Moland ble for to år siden bedt om å forlate Norges eneste profesjonelle hæravdeling.

Årsaken var at de forsøkte å rekruttere medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika. Det sier sentrale forsvarskilder til Aftenposten.

Med to ukers mellomrom, henholdsvis 25. september og 10. oktober, måtte nordmenene forlate Telemarksbataljonen (TMBN) ufrivillig. Da hadde det ved to anledninger kommet inn bekymringsmeldinger på French.

– Det er løgn

De to nordmennene har bekrefter at de selv har tatt private sikkerhetsoppdrag i Afrika, men nekter for at de ble tvunget ut av Forsvaret.

– Det er ikke korrekt, sier French som var grenader, en betegnelse på en mening, profesjonell soldat i TMBN.

– Det er løgn, sier Moland til TV 2.

Vegårdsheigutten var fenrik i TMBN, en grad som normalt gir ansvar for ett lag med soldater.

LES OGSÅ:
Sammenligner Moland og French med al-Qaida
Kongo krever fem milliarder i erstatning – ikke 500

Tilknyttet sikkerhetsbransjen

French og Moland ble i mai i år pågrepet i Kongo, mistenkt for drapet på sin egen sjåfør. I tillegg til drapet er de tiltalt for spionasje basert på deres angivelige tilknytning til det norske Forsvaret.

Bildebevis under rettsaken viser at French gikk med ID-kort fra Forsvaret. Nordmennene hadde registrert et sikkerhetsselskap i Uganda og var i ferd med å bygge dette opp da de ble arrestert, ifølge opplysninger TV 2 sitter med.

De to nordmennene skal også ha hatt nære bånd til det norske sikkerhetsselskapet SIG.

Dom i saken faller i neste uke.