Hestmona på Helgeland ligger badet i sol. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
Hestmona på Helgeland ligger badet i sol. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Fineste august på tjue år

Nord-Norge hadde knallvær i august. I sør var det søkkvått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

August 2009 delte Norge i to.

Øyafestivalen i Oslo i midten av august var en våt fornøyelse. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)
Øyafestivalen i Oslo i midten av august var en våt fornøyelse. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

Kort fortalt har vi akkurat lagt bak oss en uvanlig våt måned på Vestlandet og i Sørøst-Norge, mens landet fra Trøndelag til Troms opplevde en av de aller fineste augustmånedene på tjue år.

Lavtrykk på lavtrykk

Måneden var preget av lange perioder med lavtrykksaktivitet mellom Storbritannia og Sørøst-Norge. Det ga oss mye sørlig vind, og som det heter i Bergen: «Sønnavind og vatten ».

Lavtrykkene og flere dager med kraftig bygenedbør lengst sør i landet, ga mer enn normalt med nedbør til Vestlandet, Østlandet og deler av Sørlandet. Enkelte steder dobbelt så mye nedbør som normalt.

maanedsgrafikken_august09
maanedsgrafikken_august09

Fiskåbygd på Sunmøre var den værstasjonen i landet som fikk mest nedbør med 349 millimeter, dette tilsvarer 228 % av normalen.

Områdene sør for Stad og Dovre opplevde også uvanlig få solskinnsdager. Både i Bergen og i Stavanger må en tilbake til februar 2008 for å finne en måned med mer skyer på himmelen enn august.

Strålende i nord

I de ytre strøkene fra Trondheimsfjorden til Troms falt det bare nær halvparten av normal nedbør. Her var det også mer solskinn enn normalt.

Unntaket i nord var kystområdene av Øst-Finnmark, som fikk mye gråvær og lave temperaturer.

Lyspunkt

Trass i mye gråvær i sør opplevde vi likevel noen fine dager i starten av måneden.

Et høytrykk ga mye pent og varmt sommervær til nesten hele landet den første uken av august.

Saltdal i Nordland målte den høyeste temperaturen i august med 29,8 grader den 8. august. Den laveste temperaturen i august ble målt i Cuovddatmohkki på Finnmarksvidda med -5,1 grader den 20. august.

Dette var en kontrastfylt dag: Sør-Norge hadde sterk sørlig vind og føn-effekten ga høye temperaturer. De fleste steder på Vestlandet 26-28 grader, også på kveldstid.