mann snakker i mobiltelefon (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
mann snakker i mobiltelefon (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Dette gjør svenskene bak rattet

Man kan sysselsette seg med mye rart i bilen, og en undersøkelse viser at «søta bror» benytter seg av en stor del av mulighetene.

Prating i mobiltelefonen, kaffedrikking og kjefting på medtrafikanter stjeler mest oppmerksomhet blant svenske bilister, viser en undersøkelse utført av Sifo Resarch International på oppdrag fra Folksam.

Ifølge undersøkelsen snakker tre av fem av de spurte i mobiltelefon mens de kjører bil. Blant bilister under 49 år bruker så mange som åtte av ti mobiltelefonen i bilen.

Synger og kjefter

Undersøkelsen viser også at svenskene over 65 år ikke er helt tekniske analfabeter, da hver fjerde benytter mobiltelefonen i bilen.

Les også: Slik unngår du fotoboks-bot

Som på badet er tydeligvis bilen et populært sted for svenskene å teste sangstemmen. Ifølge undersøkelsen skråler 58 % løs bak rattet.

Mange svensker får dessuten utløp for frustrasjon og sinne i trafikken; nesten halvparten av de spurte kjefter og smeller på medtrafikanter. Noen bruker også tiden i bilen til å sjekke opp medtrafikanter. Ifølge undersøkelsen bruker 4 % av svenske bilister trafikken som flørtearena.

Sjokkert

Inntak av mat og drikke er også et vanlig foretak i svenske biler. 31 % drikker og 22 % spiser mens de sitter bak rattet.

Det er det svenske forsikringsselskapet Folksam som har bestilt undersøkelsen hos Sifo, og svarene sjokkerer Folksams Maria Krafft.

- Jo mer man foretar seg i bilen, desto større risiko utsetter man seg for, da man ikke har oppmerksomheten rettet mot trafikken. 95 % av alle trafikkulykker skyldes nettopp menneskelige feil, sier Krafft i svensk media.