Natt til lørdag ble romfergen Discovery skutt opp.  (Foto: SCOTT AUDETTE/REUTERS)
Natt til lørdag ble romfergen Discovery skutt opp. (Foto: SCOTT AUDETTE/REUTERS)

Romferja Discovery skutt opp

Etter tre mislykkede forsøk er Fuglesang på vei til Den internasjonale romstasjonen ISS.

På fjerde forsøk ble romferja Discovery ved midnattstider natt til lørdag skutt opp fra romfartssenteret i Florida. Etter åtte minutter var den i bane rundt jorden.

Svensk-norske Christer Fuglesang er en av de sju astronautene om bord i romferja som er på et 13 dager langt oppdrag til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Formålet med reisen er å frakte nye forsyninger med mat, reservedeler, laboratorieutstyr og mus til ISS.

Syv tonn utstyr

Da Discovery tok av var romstasjonen rundt 354 kilometer over Det indiske hav, og Discovery er ventet å nå fram sent søndag kveld.

Til sammen vil Discovery levere rundt syv tonn med utstyr til romstasjonen. Blant annet har Discovery med seg seks mus som skal være på romstasjonen til november.

Under oppholdet på romstasjonen vil mannskapet gjennomføre tre spaserturer i rommet, blant annet for å skifte ut deler på romstasjonens avkjølingsanlegg.

Blir igjen i rommet

Et av mannskapet på Discovery, Nicole Sott, vil bli igjen på romstasjonen, mens en astronaut som allerede er der blir med Discovery tilbake. Sott skal etter planen oppholde seg på romstasjonen i tre måneder.

Tre ganger før er oppskytingen fra Kennedy Space Center blitt utsatt, to ganger på grunn av dårlig vær og én gang på grunn av en drivstofflekkasje.

(NTB / tv2nyhetene.no)