En nederlandsk domstol har bestemt at Laura Dekker (13) må utsette sin drøm om å seile jorden rundt alene.  (Foto: CORNE VAN DER STELT/AP)
En nederlandsk domstol har bestemt at Laura Dekker (13) må utsette sin drøm om å seile jorden rundt alene. (Foto: CORNE VAN DER STELT/AP)

Nekter Laura (13) å seile jorden rundt

En nederlandsk domstol bestemte fredag at barnevernet skulle overta midlertidig ansvar for jenta.

Tenåringen Laura Dekker ønsker å seile jorden rundt alene, og med det bli den yngste til å gjennomføre bragden. Hennes foreldre støtter jenta og har søkt om at hun blir fritatt fra skolen i to år.

Les også: Vil la Laura (13) seile jorden rundt alene

Men sosialarbeidere har klaget foreldrene inn for nederlandsk rett fordi de mener at Laura er for ung til dra på en så lang og farlig reise, samt at hun går glipp av undervisning.

– Ved å reise alene i to år vil ikke denne tenåringen få tilfredsstilt sine elementære behov, sier talsmann Richard Bakker for det nederlandske barnevernet.

Barnevernet overtar ansvaret

Fredag formiddag besluttet en domstol i Utrecht at barnevernet skulle overta ansvaret for jenta, slik at sosialmyndighetene kan få bedre tid til å utrede hvorvidt det er forsvarlig å la Laura seile jorden rundt alene.

I løpet av en periode på to måneder skal en uavhengig barnepsykolog fastsette om jenta er kapabel til å foreta den lange reisen alene.

Laura var ikke til stede i retten fredag, men hennes far mottok kjennelsen fra de tre dommerne, melder nyhetsbyrået AP. Verken han eller familiens advokat hadde noen umiddelbar kommentar.

I denne båten hadde Lura planlagt å seile jorden rundt.  (Foto: KOEN VAN WEEL/EPA)
I denne båten hadde Lura planlagt å seile jorden rundt. (Foto: KOEN VAN WEEL/EPA)

Laura hadde planer om å legge ut på jordomseilingen i begynnelsen av september i den åtte meter lange båten «Guppy».

– Vet ikke hvordan det vil påvirke henne

Retten sier at de ikke på nåværende tidspunkt kunne vite hvordan en så lang reise, som innebærer lengre tidsperioder uten menneskelig kontakt, ville påvirke 13-åringen. Faren har hele tiden hevdet at Laura til tross for sin unge alder allerede er en erfaren seiler, og at hun er moden for alderen sin.

Foreldrene har forklart at de skal sørge for at Laura får gjort skolearbeidet gjennom fjernundervisning på internett og e-post.

«Saltvann i blodet»

Laura ble født i New Zealand mens hennes foreldre var på en lengre båtreise, og hun tilbrakte sine to første år til sjøs. Hun begynte å seile alene da hun var seks år gammel, og skal ha vært på ukeslange seilturer alene allerede som elleveåring.

Hennes advokat sier at «Laura har saltvann i blodet».

Laura Dekker (13) i retten sammen med sin far og sin advokat.  (Foto: VALERIE KUYPERS/AFP)
Laura Dekker (13) i retten sammen med sin far og sin advokat. (Foto: VALERIE KUYPERS/AFP)

Denne uken ble 17 år gamle Mike Perham den yngste som har fullført en jordomseiling på egen hånd.

Les også: Gutt (17) seilte jorden rundt alene

15. november i fjor seilte 16 år gamle Mike fra Portsmouth sør i England. Turen har gått via Portugal, Kanariøyene, Sør-Afrika, Australia, New Zealand, gjennom Panamakanalen. Sin 17-årsdag feiret han i det sørindiske hav 16. mars.