UTSTYR FRA 50 TALLET: Ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen utføres det hver dag avanserte laserprosjekt. 
Det kalles grunnforskning og det baner vei for nye behandlingsformer. Men utstyret som brukes er særdeles gammelt.  (Foto: TV 2)
UTSTYR FRA 50 TALLET: Ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen utføres det hver dag avanserte laserprosjekt. Det kalles grunnforskning og det baner vei for nye behandlingsformer. Men utstyret som brukes er særdeles gammelt. (Foto: TV 2)

Universiteter bruker museumsutstyr

Den rødgrønne regjeringen er fornøyd med satsingen på forskning i regjeringsperioden. Men på universitetene preges hverdagen av økonomisk smalhans og gammelt utstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen utføres det hver dag avanserte laserprosjekt.

Det kalles grunnforskning og det baner vei for nye behandlingsformer. Men utstyret som brukes er særdeles gammelt.

Utstyr fra 1950-tallet

Studentene eksperimenter på utstyr som er fra 1950-tallet.

– Det er ikke med slikt utstyr man utdanner morgendagens ungdom, sier instituttstyrer Jan Petter Hansen til TV 2 Nyhetene mens han viser fram noe av det gamle laboratorieutstyret.

Forskningsmidlene utgjør drøye tre prosent av statsbudsjettet. Da de rødgrønne overtok i 2005 – steg andelen til 3,6. I år er man nede på samme prosentandel som i 2003.

OPPGITT: Instituttstyrer Jan Petter Hansen ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen er oppgitt over det gamle utstyret de må bruke. (Foto: TV 2)
OPPGITT: Instituttstyrer Jan Petter Hansen ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen er oppgitt over det gamle utstyret de må bruke. (Foto: TV 2)

Tora Aasland fikk ansvaret for forskning etter at Øystein Djupedal (SV) hadde gjort for lite. I Soria Mora-erklæringen var det ambisjoner. Ordet forskning er nevnt hele 65 ganger.

Aasland sier til TV 2 at hun har levert gode resultater, og viser til at bevilgningene til forskning målt i kroner aldri har vært så høyt.

– Det er historisk høyt og det er ingen regjering før oss som bevilget så mye penger til forskning, sier forskningsminister Tora Aasland til TV 2 Nyhetene.

– Mener jeg har levert

Ved Universitetet i Bergen er ikke instituttbestyreren videre imponert.

- LEVERT GODE RESULTATER: Statsråd for høyere utdanning og forskning, Tora Aasland, sier til TV 2 at hun har levert gode resultater, og viser til at bevilgningene til forskning målt i kroner aldri har vært så høyt.  (Foto: TV 2)
- LEVERT GODE RESULTATER: Statsråd for høyere utdanning og forskning, Tora Aasland, sier til TV 2 at hun har levert gode resultater, og viser til at bevilgningene til forskning målt i kroner aldri har vært så høyt. (Foto: TV 2)

– Samtidig har midlene til lønninger også økt kanskje enda mer og da skal man ikke være verdensmester i regning for å se det at totalen er at det blir mindre til å drive den aktiviteten som vi ønsker å drive, sier instituttbestyrer Jan Petter Hansen ved Universitetet i Berge.

Flere regjeringer har hatt mål om at forskning skal utgjøre tre prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). I Norge er andelen under de rødgrønne 0,8 prosent.

– Min jobb er å sørge for rammene og sørge for at de er best mulig også når det gjelder utstyr. Det mener jeg også at jeg har levert på, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland til TV 2 Nyhetene.

– Det er ikke ideelt at det er på slike maskiner studenter som skal gis topp utdannelse i labretoriefag i fysikk og teknologi arbeider, sier instituttbestyreren ved Universitetet i Bergen.