kong harald Blaise Buamulundu (Foto: Scanpix)
kong harald Blaise Buamulundu (Foto: Scanpix)

Kongosaken: Aktor krever at Kong Harald involveres

Påtalemyndigheten mener Tjostolv Moland og Joshua French var i Kongo på oppdrag for kongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag startet avslutningsprosedyren i drapssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French som er tiltalt for drap og spionasje i det afrikanske landet.

Tre billioner kroner

På vegne av både enken etter den drepte sjåføren, vitner til drapet og eieren av bilen krevde ulike advokater til sammen tre billioner kroner i erstatning fra både de tiltalte og den norske stat.

Det svimlende beløpet er rundt hele 1000 milliarder kroner mer enn verdien på det norske oljefondet. Deler man beløpet på hver innbygger i Norge blir det rundt regnet 750.000 kroner.

- På oppdrag for kongen

I tillegg krevde aktoratet at Kong Harald involveres i saken. Med bildet av Moland iført gardeuniform mener aktor Blaise Buamulundu det bevist at nordmennene var i Kongo på oppdrag for kongen.

- Han viste også til de to representantene fra Utenriksdepartementet som han mente var sendt ut av kongehuset for å sitte i rettssalen og rapportere tilbake til den norske kongen, sier TV 2s reporter i Kongo, Fredrik Græsvik, til TV 2 Nyhetskanalen.

Hør Græsvigs telefonrapport på TV 2s Nyhetskanalen her: (Artikkelen fortsetter under).

Tviler på frifinnelse

Retten er nå hevet for dagen, men fortsetter fredag morgen. Trolig vil prosedyrene da fortsette og saken kan avsluttes lørdag slik at dommerne kan trekke seg tilbake. En dom i saken kan komme allerede neste uke.

Men de to nordmennene har svært lite håp om å bli frikjent.

- Spesielt French er svært tydelig på at de kommer til å bli dømt. Han tror ikke på noe annet utfall. Begge tar utgangspunkt i at de vil anke en dom for å få den til en sivil domstol og en mer rettferdig behandling, sier Græsvik.

Gått ned i vekt

De håper også at oppmerksomheten fra norsk presse vil bidra til at norske myndigheter vil legge press på Kongo for å få en rettferdig rettsbehandling. Oppmerksomheten kan også føre til at den militære retten vil føle seg så sterkt observert at de må sørge for en rettferdig dom.

Slipper nordmennene dødsstraff må de uansett regne med lange fengselsstraffer. Begge er allerede svært slitne etter tre måneder i varetekt.

- Det har vært både en psykisk og en fysisk påkjenning for dem. Begge har hatt flere sykdommer og de sliter med maten. French har mistet mange kilo. Det er grenser for hvor lenge de kan tåle å sitte under disse forholdene og for deres del får vi håpe de får bedre soningsforhold etterhvert, sier Græsvik.