Aktor i Kongo-saken, Blaise Buamulundu, har lagt ned påstand om dødstraff for de to drapstiltalte nordmennene i Kongo.  (Foto: Vatn, Vegar/SCANPIX)
Aktor i Kongo-saken, Blaise Buamulundu, har lagt ned påstand om dødstraff for de to drapstiltalte nordmennene i Kongo. (Foto: Vatn, Vegar/SCANPIX)

Krever over tre billioner kroner i erstatning fra Norge

Det endelige kravet mot de drapstiltalte nordmennene i Kongo og Norge som stat har kommet opp i over 3000 millarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettsaken mot nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French nådde nye høyder i ettermiddag da Kongos regjering krevde over 3000 milliarder kroner i erstatning fra de to drapstiltalte nordmennene og Norge som de mener står bak spionasje i det afrikanske landet. Det tilsvarer tre billioner kroner.

Det svimlende beløpet er rundt hele 1000 milliarder kroner mer enn verdien på det norske oljefondet. Deler man beløpet på hver innbygger i Norge blir det rundt regnet 750.000 kroner.

De etterlatte krever 250 millioner kroner

I tillegg kommer de samlede erstatningskravene fra etterlatende mot de to drapstiltalte nordmennene i Kongo som nå er kommet opp i til sammen nær 250 millioner kroner.

Kravene fremsettes av familien til den drepte kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo, samt arbeidsgiveren og fagforeningen hans og vitnene til drapet.

Torsdag behandler den militære domstolen i Kisangani erstatningskravene mot Joshua French og Tjostolv Moland. Også staten Kongo er ventet å legge fram sine krav.

Rett før klokken 10.30 torsdag startet rettsforhandlingene igjen etter at det har vært pause siden mandag.

– Vi er litt spent på om søksmålet blir delt mellom Norge og oss. Jeg håper de forstår at verken jeg eller Tjostolv har noe særlig penger, og at Norge kan finne på å ikke si seg helt enig i disse erstatningsbeløpene, sa Joshua French før retten ble satt.

41 millioner dollar

Før statsadvokaten tok fatt på sitt innlegg torsdag ettermiddag, var det samlede erstatningskravet nådd 41 millioner dollar, eller nesten 250 millioner norske kroner. En passasjer og en hjelpemann i bilen der drapet fant sted, krever hver 10 millioner dollar.

TILTALTE: De to drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i hver sin stol inne i rettslokalet i Kisangani. (Foto: Vegard Vatn/SCANPIX)

Bistandsadvokat François Alauwa representerer tre grupper som krever erstatning, og disse gruppene krever til sammen drøyt 21 millioner dollar. Enken etter sjåføren krever 12 millioner dollar, 2 millioner dollar for hvert av de seks barna. Dette vil sikre deres framtid og legge grunnlaget for deres utvikling, mener advokaten.

– Hvem kan si at vi ikke har de neste Williams-søstrene eller den neste Usain Bolt blant barna? spurte Alauwa.

–12 millioner er ingenting

Han dro sammenligningen til en flystyrt i Tsjad, der flyselskapet ble dømt til å betale 6 milliarder dollar til familiene til de etterlatte – 382 millioner dollar til hver familie.

–12 millioner dollar er ingenting sammenlignet med erstatningsbeløpet etter UTA-flystyrten i Tsjad, sa Alauwa.

I tillegg krever fem medlemmer av Kasongos familie 1 million dollar hver. Fagforeningen til den drepte sjåføren krever 3 millioner dollar.

Eieren av bilen de to nordmennene leide, arbeidsgiveren til den drepte sjåføren, krever 1 million dollar i erstatning, samt 400 dollar per dag fram til aktoratet leverer tilbake bilen. I tillegg krever han 200 dollar, som skal være restbeløpet for avtalt leiepris, og at bilens ødelagte motor erstattes.

Stressende uker

De to nordmennene ser fram til at saken skal få en avslutning.

– Det har vært to veldig stressende uker. Det har vært mye fram og tilbake, og mange anklager, så vi ser fram til litt hvile og å få ned stressnivået, sier French.

Tidligere hadde nordmennene håp om å bli frikjent av domstolen, men nå tror de det går mot en fellende dom.

BEVISENE: Utstyret som de to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, hadde med seg til Kongo, foran dommerpanelet. Utstyret har blitt lagt fram som bevis fra aktoratet. (Foto: Vatn, Vegar K./SCANPIX)

– Ved en fellende dom går jeg ut ifra at vi anker. Vi kan ikke akseptere noen av tiltalepunktene, så visst ikke på det bevisgrunnlaget som er blitt framlagt, sier French.

De to tiltalte nekter straffskyld og mener en væpnet bande drepte Kasongo.

(NTB/TV 2 Nyhetene)