TILTALTE: De to drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland og  Joshua French i hver sin stol inne i rettslokalet i Kisangani. (Foto:  Vegard Vatn/SCANPIX)
TILTALTE: De to drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i hver sin stol inne i rettslokalet i Kisangani. (Foto: Vegard Vatn/SCANPIX)

Kongo: Store protester da aktor hentet inn nytt vitne

På rettsakens nest siste dag ble nordmennene Moland og French presentert for et nytt vitne. En resepsjonist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag behandler den militære domstolen i Kisangani erstatningskravene mot drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French. Også staten Kongo er ventet å legge fram sine krav.

Rett før klokken 10.30 torsdag startet rettsforhandlingene igjen, etter at det har vært pause siden mandag. Foreløpig er kravene fra de sivile partene i saken på om lag 74 millioner kroner.

Tror det går mot fellende dom

– Det er mer enn Tjostolv og jeg har for tiden. Vi er litt spent på om søksmålet blir delt mellom Norge og oss. Jeg håper de forstår at verken jeg eller Tjostolv har noe særlig penger, og at Norge kan finne på å ikke si seg helt enig i disse erstatningsbeløpene, sier Joshua French.

De to nordmennene ser fram til at saken skal få en avslutning. Siden de ble arrestert i mai har de sittet fengslet under tidvis vanskelige forhold.

– Det har vært to veldig stressende uker. Det har vært mye fram og tilbake, og mange anklager, så vi ser fram til litt hvile og å få ned stressnivået, sier French.

Tidligere hadde nordmennene håp om å bli frikjent av domstolen, men nå tror de det går mot en fellende dom.

– Ved en fellende dom går jeg ut ifra at vi anker. Vi kan ikke akseptere noen av tiltalepunktene, så visst ikke på det bevisgrunnlaget som er blitt framlagt, sier French.

LES OGSÅ: Kongo-ekspert tviler på dødsstraff for Moland og French
– Topphemmelige meldinger skrevet på norsk

Hentet inn nytt vitne

På det som er er sagt å være rettsakens nest siste dag oppsto det store diskusjoner inne i rettslokalet i Kisangani da aktor hentet inn et nytt vitne, melder VG Nett. Dette er resepsjonisten som jobber på hotellet Joshua French og Tjostolv Moland tok inn på da de kom til Kisangani før sjåføren ble drept og de senere ble arrestert.

Nordmennenes forsvarer, André Kibambe, bruker ifølge VG Netts reporter lovbøkene for å få dommerne til å avvise vitnet.

Dommeren avviser til slutt resepsjonisten som vitne, men har gitt han status som såkalt «informant».

Han begynner sin forklaring med å fortelle at Moland og French kom til hotellet 2. mai og sjekket inn på rom 23.

Resepsjonisten har rømt

Litt ute i forklaringen kommer det fram at resepsjonisten som er hentet inn som aktoratets vitne, ikke var på hotellet da nordmennene sjekket inn. Derimot forteller han at en kollega, en annen resepsjonist, tok i mot nordmennene da de tok inn på hotellet.

Ifølge forklaringen rømte denne resepsjonisten før rettsaken etter at han hadde blitt oppsøkt av sikkerhetsfolk og militære som spurte ut om nordmennene. De hadde ikke fyllt ut innsjekkingspapirene på hotellet godt nok. I frykt for straff for en dårlig utført resepsjonistjobb stakk resepsjonisten av og har ikke vist seg siden. Vitnet som forteller dette sier han selv bare har møtt den ene av nordmennene en gang på hotellet, skriver VG Nett.

Nordmennenes ønske om å få sitte i den varme rettsalen ble ikke etterfulgt og de må stå oppreist. En rekke norske journalister er til stede i rettsalen i Kisangani.

LES OGSÅ: Aktor mente nordmennene viste forakt for retten
Sjåførens assistent: - Det var Moland som skjøt

Drammenser trukket inn i saken

Så langt i rettsaken har aktoratet lagt fram en lang rekke bevis for dommerne i den militære rettsaken. Nordmennenes mobiltelefoner, kompass, gps og id-kort fra Forsvaret har blitt lagt fram. Også en pumpehagle har blitt lagt fram som bevis på at Moland skjøt og drepte sjåføren Abedi Kasongo.

Dette til tross for at ingen av vitnene kjente igjen våpenet. Nordmennene selv og forsvareren har protestert på disse bevisene.

Tidligere denne uken ble også en norsk pressefotograf fra Drammen trukket inn i rettsaken mot sin vilje. Pasifisten Rune Folkedal ble framstilt som hemmelig spionoppdragsgiver av aktoratet i saken.

I tillegg til drapsanklagene mot de to nordmennene har også kongolesiske myndigheter krevd erstatning for det de mener er norsk spionasje i Kongo, utført av de to nordmennene.

(TV 2 / NTB)