- Jeg sier til Jens at munnvikene må peke oppover, forteller Thorvald Stoltenberg.
- Jeg sier til Jens at munnvikene må peke oppover, forteller Thorvald Stoltenberg.

Thorvald til Jens: – Smil mer!

Thorvald Stoltenberg følger sønnen tett i valgkampen. Og nå gir de ut bok sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er mer nervøs enn det Jens er. Jeg er intenst opptatt av det som jeg synes er viktig og følger med i valgkampen, sier Thorvald.

Men det er sjelden Stoltenberg senior gir Jens innspill av politisk art.

– Det er mer sånn «du må passe på at munnvikene ikke går ned, få dem opp!», sier Thorvald.

– Han mener jeg må smile mer. Og det mener han uansett hvilke tema jeg snakker om, sier Jens.

Se video i vinduet under:

Felles bok

Torsdag lanserte far og sønn Stoltenberg boken «Samtaler». Der møter vi statsministeren og den tidligere utenriksministeren i samtaler om politikk, om store og små opplevelser, hva som har formet dem, hva de har lært av hverandre og hvilke saker de alltid kommer til å kjempe for.

– Jeg har alltid tenkt at det er krevende å skrive bok. Jeg har veldig respekt for det og har ikke tenkt skrive egen bok før det har gått mange mange år, sier Jens da de møter pressen hos Aschehoug forlag i Oslo.

Bok har det blitt, men statsministeren har ikke ført den i pennen selv. Boken består av samtaler mellom ham og hans far.

– På denne måten var det jo enkelt. Du får litt mat og et spørsmål og så prater du. Og så lager Anne Grosvold og Harald Engelstad en bok ut av det, forklarer Jens.

Forlagssjef William Nygaard ( nummer tre fra høyre) presenterer Jens Stoltenberg og faren Thorvald Stoltenberg ( til høyre) under torsdagens pressekonferanse i Aschehoug i Oslo om boken "Samtaler" med Jens og Thorvald Stoltenberg. I denne samtaleboken møter vi far og sønn Stoltenberg i åpenhjertig utveksling om politikkens ¿ og livets ¿ store spørsmål. Med Anne Grosvold som ordstyrer snakker de om store temaer og små opplevelser, om hva som har formet dem, hva som beveger og motiverer dem, hvem som betyr noe og hvilke saker de alltid kommer til å kjempe for. Foto: Lise Åserud / SCANPIX (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Thorvald sier det var stas å få så lang tid sammenhengende sammen med sønnen.

– Jeg har ikke pratet så lenge med ham siden han ble statsminister, i hvert fall ikke om politiske spørsmål, vi snakker jo mest om praktiske ting når vi møtes, sier Thorvald Stoltenberg.

– Husker krigen

– Jeg er sikker på at jeg har opplevd krigen. Når jeg snakker med Thorvald, så husker jeg ting jeg tror jeg har opplevd, sier statsministeren.

Selv om Jens er født i 1959, har faren fortalt ham så mye og detaljert fra krigens dager at Jens mener å huske både eksplosjonen på Filipstad i 1943 og rasjoneringskort.

– Og så husker jeg kålrabibiff som jeg tror jeg har spist mye av under krigen, ler Jens.

– Vær stolt av kompromisset

Jens blir ofte spurt hva han har lært av sin far.

- Da er jeg alltid i tvil om hva jeg skal svare, for det er jo ikke som at jeg har hatt et pensum der jeg kan krysse av for hver ting jeg har lært. Men det er to ting. Det ene er en fantastisk glede av å være sammen med mennesker. Det andre er betydningen av kompromiss og det å være stolt av kompromisset. Det blir ofte sett på som en svakhet, mens de kompromissløse er heltene. Men Thorvald har forklart og praktisert betydningen av å finne løsninger, forteller Jens.

Jens Stoltenberg ( til venstre) og faren Thorvald Stoltenberg under torsdagens presentasjon i Aschehoug i Oslo av boken "Samtaler" med Jens og Thorvald Stoltenberg. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Thorvald mener at kompromisset fortjener høyere prestisje.

– Det blir sett på som et nederlag etter en forhandling at man har inngått et kompromiss, men er det ikke nettopp derfor vi forhandler? Det er kompromisset som driver samfunnet fremover, sier Thorvald.