kristin clemet (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
kristin clemet (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Clemet refser nordmenns arbeidsmoral

Tidligere Høyre-topp mener nordmenn har noe å lære av polakker.

Mange av de som i dag står utenfor arbeidslivet, kunne stått i jobb, mener Clemet. Hun antyder at problemet delvis handler om slett arbeidsmoral.

– Dette spørsmålet handler også om verdier og moral. Blant de mange som i dag står utenfor arbeidslivet, er det mange som ikke har noe valg. Men det finnes også mange som faktisk kunne ha deltatt i arbeidslivet, sier Clemet til VG.

Har Clemet et poeng? Delta i debatten i kommentarfeltet nederst i artikkelen

Delta også i avstemming til høyre i artikkelen

Store utgifter

Mellom 600.000 og 800.000 nordmenn står helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Clemet mener kostnadene knyttet til de trygdede er i ferd med å bli et problem ingen ser ut til å gjøre noe med.

Samtidig peker den tidligere arbeids- og administrasjonsminister for Høyre på at arbeidsmoralen er beundringsverdig blant en del arbeidsinnvandrere, som polakker.

Har mistet noe

– Det får meg til å tenke tilbake på hvordan hvordan det må ha vært i Norge for eksempel på 50-tallet, da man virkelig bygde landet. Kanskje har vi mistet noe på veien fram mot det velferdssamfunnet vi har i dag, sier Clemet.

Langer ut mot gravide

Clemet går også ut mot gravide norske kvinner og mener sykefraværet blant gravide er en bekyrmingsfull utvikling. Ifølge NAV har sykefraværsdagsver på grunn av svangerskap økt fra drøyt 260.000 første kvartal i 2001 til over 400.000 samme periode i år. Nær én av to gravide er sykemeldt i løpet av svangerskapet.

- Da jeg selv gikk gravid var vi ikke nødvendigvis mer syke enn ellers. Nå ser vi at dette sykefraværet har økt veldig. Da må man se på selve systemet. Hvis ordningene er for gode gir det incentiver til å ikke jobbe, sier Clemet til VG.