AAAA680 (Foto: TV 2)
AAAA680 (Foto: TV 2)

Folket valgte Erna

Over 100.000 stemmer kom inn da Erna møtte Jens til partilederdebatt på TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I TV 2-programmet «Din neste statsminister» onsdag kveld, møttes Erna Solberg (H) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til kamp om velgernes gunst. Med temaer som kriminalpolitikk, asylpolitikk, trygd, og velferd lå forholdene til rette for en frisk debatt.

LES OGSÅ: – Jens snakker mot bedre vitende

Folket valgte blått

Under partilederdebattene på TV 2 kan det norske folk gå inn på tv2nyhetene.no og markere sin mening om duellantene. 116.136 stemmer kom inn under onsdagens debatt.

mentometer

Folket mente helt tydelig at Erna kom best ut av duellen, med 59,9 prosent av stemmene, mens Stoltenberg fikk 40,1 prosent.

Under stort sett hele debatten lå pilen over på blå side, men mot slutten beveget den seg nærmere og nærmere midten. Dette stemmer godt overens med TV2s politiske redaktør, Stein Kåre Kristiansens vurdering av debatten.

Se hele debatten i toppen av artikkelen!

– Knapp seier til Stoltenberg

Til tross for folkets dom, velger politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen å sette en knapp på Jens.

– Generelt vil jeg si at Erna Solberg gjorde en hederlig innsats. Hun var troverdig i rollen som statsministerkandidat. Hun vant på en del punkter, men totalt sett vil jeg si at Stoltenberg også denne gangen kom best ut av det, så jeg gir en knapp seier til statsministeren, mener Kristiansen.

Han innvilger imidlertid Solberg flere seire underveis.

– Det er liten tvil om at Erna Solberg vant jevne oppgjør som om kriminalpolitikken, asylpolitikk og spørsmålet om trygd. Når det gjaldt den siste delen av programmet, hvor finanskrisen og situasjonen på arbeidsmarkedet kom opp, så vil jeg si at det var en veldig klar seier til Jens Stoltenberg.

LES OGSÅ: – Høyre har vært et forvirret parti

Uklare regjeringsalternativer

Et av hovedpunktene under debatten kom mot slutten da det ble snakk om regjeringsalternativer. Stoltenberg kritiserte Erna Solberg for ikke å ha lagt fram et konkret regjeringsalternativ for velgerne.

Se hele debatten i toppen av artikkelen!

– Viss man stemmer på dere kan man enten få Siv Jensen som statsminister, noe flere Høyre-folk jeg har truffet syns er en litt uvant tanke for dem. Eller så kan en ende opp med Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim, med Siv Jensen på utsiden. Dette er historiens største politiske spagat, og folk vet ikke hvor det ender, sa Stoltenberg under debatten.

Solberg på sin side mener Høyre har vært ærlige overfor det norske folk ved å si at de ikke har låst seg til noe regjeringssamarbeid.

– Stemmer en på Høyre får en borgerlig regjering, og så er det opp til velgerne å sette sammen et storting som gjør det mulig å danne en borgerlig regjering. Dersom folk stemmer på oss, lover vi å bruke stemmen til et regjeringsskifte. Enten med Fremskrittspartiet, eller med KrF og Venstre, sier Solberg.

Og Erna slo tilbake.

- Det viktige med det Stoltenberg sier her er at vi hører en statsminister som har sluttet å snakke om egen politikk, og bare vil snakke om borgerlig kaos som han kaller det. Jeg tror velgerne ser hva de har å forholde seg til. Stemmer de på Høyre, stemmer de på et parti som kommer til å kjempe for sin politikk.