paulo (Foto: Privat)
paulo (Foto: Privat)

Pedofil pastor innrømmet overgrep - offeret ikke avhørt

Fem måneder etter at pastoren innrømmet seksuelle overgrep står etterforskningen i stampe.

I en TV 2-dokumentar tidligere i år innrømmet en norsk pastor seksuelle overgrep mot gategutten Paulo fra Brasil. Politiet gjenopptok etterforskningen, men nå fem måneder senere er Paulo fortsatt ikke avhørt.

Tilsto på TV

Gategutten Paulo fra Brasil ble seksuelt misbrukt av en norsk pastor over flere år. Han levde som pastorens sønn i en lengre periode, da misbruket pågikk. I en dokumentar på TV 2 i mars i år innrømmet pastoren overgrepene overfor norsk politi, og overfor TV 2.

Men politiet henla saken som foreldet uten å avhøre Paulo. Det var først da TV 2 fortalte historien saken ble gjenopptatt.

Etterforskningen skulle få høy prioritet, men Paulo har fortsatt ikke blitt avhørt.

– Tar for lang tid

Først i midten av juni sendte norske myndigheter en rettsanmodning til Brasil for å få tillatelse til å avhøre Paulo, som sitter i fengsel.

Hege Salomon er Paulos bistandsadvokat. Hun reagerer på at det tar så lang tid.

– Det er flere måneder siden denne anmodningen ble sendt, og jeg har rettet et forespørsel til påtaleansvarlig og bare fått beskjed om at de ikke kan si noe om tidsperspektivet. Man vil heller ikke sende noen purring til brasilianske myndigheter, sier Salomon til TV 2 Nyhetene.

– Byråkrati tar tid

Det er Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som har ansvaret for etterforskningen av saken. Lensmann på Karmøy Reidar Gaupås mener saken blir prioritert.

– Vi følger det jo opp, men samtidig vet vi at det er et byråkratisk system som skal ha sin tid og dermed må vi bare være tålmodige, sier Gaupås

– På hvilken måte følger dere opp?

– Det kan være at vi tar telefoner og ser hvordan saken ligger og hvor i systemet dette er, men i første omgang må vi bare vente.

Fortsatt måneder unna et avhør

– Så dere har ringt og purret?

– Det har vi ikke gjort foreløpig, sier Gaupås til TV 2.

Derfor står etterforskningen i stampe, og politiet tror det fortsatt vil ta flere måneder før de eventuelt får avhørt Paulo.

– Det skjer ikke noe mer nå før vi forhåpentligvis får et positivt svar fra Brasil og det kan ta enda flere måneder, sier Gaupås.

– Vil helst glemme

Bistandsadvokat Hege Salomon mener dette får negative konsekvenser for Paulo.

– Han blir tvunget til å huske ting han helst vil glemme. Han har det veldig tungt og vanskelig, sier Salomon.