Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang er holdningen til kommunesammenslåing målt blant et bredt utvalg lokalt folkevalgte. Debatten raser i mange lokalsamfunn i valgkampen.

Ikke bremseklosser

Undersøkelsen som NorgesBarometeret har gjennomført for Kommunal Rapport blant 1500 lokalpolitikere viser at det er støtte blant lokalpolitikerne til å gjøre noe med antall kommuner. Motstanden er ikke like stor som mange har trodd.

48 prosent av lokalpolitikerne mener flere kommuner bør slå seg sammen, men at det bør skje frivillig, mens 33 prosent vil gi Stortinget mulighet til å vedta sammenslåing av kommuner med tvang. 19 prosent av de spurte mener interkommunalt samarbeid er tilstrekkelig.

- Tydelig uttrykk

Venstre-leder Lars Sponheim mener undersøkelsen er et tydelig uttrykk for det han hører fra lokalpolitikere rundt om i landet.

- Stadig flere sier at det må skje noe hvis kommunene skal kunne gi befolkningen gode tjenester i framtida, og rekruttere de fagfolkene som trengs. I en anonym undersøkelse som dette tør nok enda flere si det de mener, sier Sponheim til Kommunal Rapport.

Nytt Norgeskart

Sponheim har tidligere tatt til orde for å slå sin egen hjemkommune Ulvik sammen med nabokommunene, når den nye brua over Hardangerfjorden står ferdig.

Her ser du Sponheims forslag til kommunesammenslåing: Vil tegne nytt norgeskart

- Når du står midt på brua vil du ha et kvarter å kjøre til rådhuset i Ulvik med 1100 innbyggere, et kvarter til rådhuset i Granvin med 1000 innbyggere, et kvarter til rådhuset i Eidfjord som er stort og fint og betjener 1000 innbyggere og et kvarter til Kinsarvik og rådhuset i Ullensvang som har 4000 innbyggere, sa Sponheim til tv2nyhetene.no i fjor sommer.