Kriminalteknikere arbeider ved huset som var åsted for trippeldrapet.  (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/SCANPIX)
Kriminalteknikere arbeider ved huset som var åsted for trippeldrapet. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/SCANPIX)

Trippeldrapstiltalt: – Fikk i oppdrag å drepe

Rettssak etter trippeldrap i Tromsø startet onsdag.

22. mars i år ble gravide Linda Anett Hansen (35), hennes samboer Ole-Roger Olsen (44) og Olsens mor Ragna Elida Christensen (61) drept mens de lå og sov hjemme i Tomasjord i Tromsdalen. Den 39-årige leieboeren i huset stiller onsdag i retten, tiltalt for drapene.

– Han har fortalt oss at han vet at det er han som har begått drapene, sier en av mannens forsvarere, sa advokat Christian Wiig i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen onsdag morgen.

Da rettssaken startet, erklærte den tiltalte seg ikke skyldig i tiltalen om forsettlig drap på noen av ofrene. Han virket alvorlig, men fattet under åpningen av saken i tinghuset i Tromsø.

Psykose

– Han mener vel selv at han var psykotisk, sinnssyk i gjerningsøyeblikket, og det har også de oppnevnte psykiatere kommet fram til, sier Wiig.

Christian Wiig er en av den tiltalte mannens to forsvarere.
Christian Wiig er en av den tiltalte mannens to forsvarere.
Det kompliserer bildet at det dreier seg om en psykose i medisinsk og ikke juridisk forstand. Hvis man ikke er psykotisk i juridisk forstand, så fritar det ikke for straff, forklarer advokaten.

– Da havner han i forvaring i praksis livet ut, sier Wiig.

Indre stemmer

Den tiltalte har forklart at han husker at han fikk i oppdrag å drepe. Da han kom til seg selv etterpå, husket han hva han hadde gjort.

Statsadvokaten mener drapene ble utført i hasjrus, eller i en psykose utløst av hasjrøyking.

Ifølge tiltalebeslutningen sparket han seg adgang til hovedleiligheten der beboerne lå og sov. Der skal han først ha stukket Ole-Roger Olsen 15 ganger i hodet, overkroppen og armene med kniv.

Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) ble funnet drept i sitt eget bolighus i Tomasjord i Tromsdalen. (Foto: Nofima / UIT / SCANPIX)
Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) ble funnet drept i sitt eget bolighus i Tomasjord i Tromsdalen. (Foto: Nofima / UIT / SCANPIX)

Gravid i 25. uke

Deretter skal han ha stukket den gravide Linda Anett Hansen syv ganger i overkroppen og armene. Hansen døde av forblødning, og barnet døde samtidig.

Ragna Elida Christensen ble så stukket 22 ganger i overkropp og armer, og døde av forblødning.

Statsadvokaten har lagt ned påstand om forvaring i 21 år, med forbehold om minstetid på ti år og oppreisning til de etterlatte. Tiltalen er tatt ut etter ordre fra riksadvokaten.

Håper på helsevern

Christian Wiig sier slaget i retten vil stå om hvilken straffereaksjon som skal benyttes overfor hans klient.

– Vi mener han skal bli overført til tvungent psykisk helsevern slik at han kan komme under behandling i stedet for i forvaring i et fengsel, og det er det som er tema for hele saken.

Seks dager er satt av til rettssaken.

Ole B. Sæverud er aktor i trippeldrapssaken.  (Foto: Roy-Arne Salater/TV 2)
Ole B. Sæverud er aktor i trippeldrapssaken. (Foto: Roy-Arne Salater/TV 2)