Statsminister Jens Stoltenberg kan nedjustere antall forventede arbeidsledige i Norge.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Statsminister Jens Stoltenberg kan nedjustere antall forventede arbeidsledige i Norge. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

15.000 færre ledige enn antatt

Arbeidsledigheten her til lands blir mindre enn fryktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pilene peker oppover igjen, også på arbeidsmarkedet.

Nedjusterer antall ledige med 15.000

I revidert nasjonalbudsjett før sommeren anslo regjeringen at antallet arbeidsledige i år ville komme opp i 100.000. I statsbudsjettet som legges frem i oktober nedjusteres dette tallet til 85.000. Det bekrefter de tre rødgrønne partilederne overfor TV 2 Nyhetene.

Mandag var statsrådene samlet til den siste avgjørende budsjettkonferansen, hvor tiltaktene i neste års statsbudsjett bankes gjennom.

- Arbeidsledigethen vokser kraftig i våre naboland, mens vi nå lykkes i å få veksten i ledigheten ned. Vi nedjusterer nå tallene for ledighet i år med omtrent 15.000 fra 100.000 til 85.000, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Fornøyd med egen innsats

Finansminister Kristin Halvorsen mener tallene viser at regjeringens ulike krisetiltak har virket.

- For det første har vi vedtatt en tiltaktspakke som folk ser resultatene av over hele landet. Det asfalteres veier, pusses opp skoler og det gjennomføres energiøkonomisering som bare det. Og så har vi gjort mange ting i forhold bankene som var proppen i systemet. Mange bedrifter fikk ikke lån til gode prosjekter. Vi har satt i gang kraftfulle tiltak tidlig og de har virket, sier Halvorsen

- Krisen ikke over

Men statsministeren advarer folk mot å tro at finanskrisen med dette er over.

De tre partilederne advarer likevel folk mot å tro at finanskrisen med dette er over, og varsler nye krisetiltak neste år.

- Den gode nyheten er at det ser mindre alvorlig ut på arbeidsmarkedet enn før sommeren. Men likevel har vi en stor utfordring, for ledighet rammer folk hardt. Og den rammer først og fremst eksportindustrien. Vi vil lage et budsjett som tar særlig hensyn til det, sier Halvorsen.

- Er finanskrisen over?

- Nei, ledigheten vokser i våre naboland. Den vokser også i Norge, særlig i industrien. Det er fortsatt alvorlige problemer i verden, sier Stoltenberg.