Gaddafis sønn Seif al Islam hevder løslatelsen av Lockerbie dømte al Megrahi var del av en handelsavtale. Her er de to sammen på flyet fra Skottland til Libya torsdag.  (Foto: SCANPIX)
Gaddafis sønn Seif al Islam hevder løslatelsen av Lockerbie dømte al Megrahi var del av en handelsavtale. Her er de to sammen på flyet fra Skottland til Libya torsdag. (Foto: SCANPIX)

Hevder Lockerbie-løslatelsen var del av en handelsavtale

Stadig større press på den britiske regjeringen etter Lockerbie-løslatelsen.

Libyeren Abdel Basset al-Megrahi, som sonet en dom for sprengningen av et passasjerfly over Skottland i 1988, ble torsdag satt fri og sendt tilbake til Libya.

Den kontroversielle avgjørelsen om å løslate ham ble begrunnet med at han lider av uhelbredelig prostatakreft.

Seif al-Islam, sønnen til Libyas ubestridte leder, Muammar al-Gaddafi, hevder forslaget om å løslate al-Megrahi kom opp under forhandlinger om olje- og gasshandel mellom Libya og Storbritannia, melder BBC.

Påstandene avvises av den britiske regjeringen.

– Alltid på forhandlingsbordet

Gaddafis sønn uttalte at Megrahi over lengre tid har vært en del av handelssamtaler mellom Storbritannia og Libya.

– Under alle forhandlinger om kommersielle kontrakter om olje og gass var Megrahi alltid på forhandlingsbordet, sa al-Islam.

Megrahi er den eneste som er dømt for å plassere bomben som førte til at Pan Am Flight 103 styrtet over den skotske byen Lockerbie i 1988. 270 mennesker ble drept i angrepet.

Les også: Raser mot Libyas Lockerbie-hyllest

Krever svar fra Gordon Brown

Til tross for at britiske myndigheter avviser al-Islams påstander, har utsagnet ført til et enormt press mot regjeringen. Opposisjonen krever en forklaring fra statsminister Gordon Brown om hvorfor al-Megrahi ble løslatt.

Opposisjonsleder David Cameron mener Gordon Brown må bryte stillheten og offentlig gjøre rede for om han syntes løslatelsen var rett eller gal.

I en offisiell uttalelse fra Statsministerens kontor avvises påstandene fra Gaddafis sønn. Samtidig understrekes det at avgjørelsen ble tatt ene og alene av de skotske selvstyremyndighetene.

Etter denne uttalelsen kritiserte flere britiske aviser regjeringen for å prøve å legge alt ansvaret over på de halv-selvstendige skotske selvstyremyndighetene.

Møtte Gaddafi

Gaddafi selv uttalte etter løslatelsen at han beundret Skottlands mot, og at han håpet løslatelsen ville bedre forholdet mellom Libya og Storbritannia.

– Jeg beundrer skottenes mot. De har bevist at de er selvstendige og kan ta egne avgjørelser, til tross for det uakseptable presset som har vært rettet mot dem, sa Gaddafi ifølge BBC.

Megrahi ble mottatt som en helt i Libya da han landet på flyplassen i Tripoli torsdag. Dagen etter ble han invitert hjem til Gaddafi.

De fleste som omkom i Lockerbie-tragedien var amerikanere, og amerikanske myndigheter har kritisert skotske myndigheter for å løslate Megrahi. De har også reagert sterkt på at han ble mottatt som en helt i Libya.

«Skandaløst og motbydelig», kommenterte talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs.