KANSKJE SØNDAG? Det blir ikke bare fint vær for byfolket i helgen.  (Foto: Bjørnflaten, Thomas/SCANPIX)
KANSKJE SØNDAG? Det blir ikke bare fint vær for byfolket i helgen. (Foto: Bjørnflaten, Thomas/SCANPIX)

- Kortere skjenketid gir mindre vold

Antall voldssaker har gått kraftig ned i flere store byer i Norge etter innstramminger i skjenketiden.

I Trondheim har antall saker med uprovosert vold gått ned med 30 prosent de siste åtte månedene. I denne perioden er det dessuten registrert 76 færre voldsofre enn i samme periode i fjor, viser tall som Politiforum har innhentet.

Volden halvert

Flere andre byer melder om samme resultat. På Hamar sank gatevolden med 50 prosent de fem første månedene i år. Også i Fredrikstad meldes det om færre saker med legemsfornærmelse etter innføring av tidligere skjenkestopp.

Både Trondheim og Hamar strammet i fjor inn skjenketidene fra klokken 3 til 2 på natten. Politiet i disse byene er sikker i sin sak: Reduksjonen i volden skyldes tidligere skjenkestopp.

– Etter åtte måneder ser vi resultater. Det viktigste er at Trondheim sentrum har blitt et tryggere sted å være, sier stasjonssjef Ove Sem ved Sentrum politistasjon i Trondheim til Aftenposten.

Skjenkestopp over hele landet

Justisminister Knut Storberget (Ap) er enig.

– Vi har fått inn informasjon fra flere distrikter og ser at det er betydelig nedgang i volden der det er tatt grep om skjenketidene. Det er en klar sammenheng, sier Storberget.

Regjeringen har sendt et forslag om nasjonal skjenkestopp klokken 2 ut på høring, men en lovendring vil ikke skje før etter stortingsvalget. (©NTB)