Åge Vidar Fjell ble feilakrig dømt for drap i 1990.  (Foto: arkiv/TV 2)
Åge Vidar Fjell ble feilakrig dømt for drap i 1990. (Foto: arkiv/TV 2)

Åge Vidar Fjell (59) frikjennes etter justismord

Riksadvokaten innrømmer at Fjell er feilaktig dømt for drap. Nå venter krav om millionerstatning.

Åge Vidar Fjell har sonet 17 år for et drap han ikke skulle vært dømt for. I 1990 ble han feilaktig dømt for drapet på naboen Olav Fjeld i Kilebygda i Skien.

Etter 19 år kaster Riksadvokaten kortene.

- Skulle aldri vært tiltalt

Riksadvokaten leverer fredag en innstilling til Borgarting lagmannsrett. Ifølge privatetterforsker Tore Sandberg skriver Riksadvokaten der at den psykisk utviklingshemmede 59-åringen mangler strafferettslig skyldevne både nå og da han ble stilt for retten i 1990.

Riksadvokaten har ikke tatt stilling til hvem som har begått drapet mot Fjeld.

Les alt om pressekonferransen fra Skien - og se video, der det blir klart at Fjell frifinnes

I juni konkluderte to sakkyndige at Åge Vidar Fjell er på nivå med et ni år gammelt barn.

- Fjell var psykisk utviklingshemmet da Kilebygda-drapet skjedde i 1990. Han skulle aldri vært tiltalt og straffet, sa hans advokat Johnny Sveen da den nye rettspsykiatriske erklæringen kom tidligere i sommer.

- Gledelig sluttstrek

Privatetterforsker Tore Sandberg har lenge jobbet med å få frikjent Fjell. I april i fjor begjærte han sammen med advokatene Jonny Sveen og Ole Martin Meland drapssaken gjenåpnet.

- Det er en gledelig sluttstrek på et forferdelig liv for Åge. Jeg gleder meg til å sette meg i bilen nå og møte han når han skal være med på en pressekonferanse, sier Sandberg til TV 2 Nyhetskanalen fredag morgen.

- Åge har ventet og ventet. I dag er det en gledes dag for det er erkjent fra myndighetenes hold at vi står overfor enda et justismord, sier Sandberg.

Dette er det åttende justismordet Sandberg har jobbet med. Han mener strafferettssystemet bør bli mer ydmyke.

Millionerstatning

Fjell har sonet ferdig straffen på sju års fengsel og ti års sikring og bor i en tilsynsbolig i Skien. Erstatningskravet mot staten kan bli opp mot 20 millioner kroner.

Riksadvokatens innstilling blir lagt fram på en pressekonferanse fredag klokken 12.

334347