kristin_halvorsen_2 (Foto: TV 2)
kristin_halvorsen_2 (Foto: TV 2)

Kristin Halvorsen: – Må forhandle med Taliban

SV-lederen mener situasjonen i Afghanistan krever kontakt med Taliban.

Under torsdagens utspørring på TV 2 sa Kristin Halvorsen at situasjonen i Afghanistan ikke kunne løses med dagens strategi. Da programleder Pål T. Jørgensen styrte samtalen inn på Norges deltakelse i Afghanistan sa Halvorsen at hun så for seg en FN-styrt aksjon i landet.

– Må snakke med fienden

– Det er utrolig viktig å få på plass en politisk og humanitær løsning. Jeg legger merke til at stadig flere sier at man må også snakke med fienden. Da må man også ha kontakt med Taliban, sa finansministeren.

– Vil du forhandle med Taliban? Vil du forhandle med Mullah Omar?

– Det er mange i det internasjonale samfunnet som påpeker nettopp det at man må ha kontakt med de kreftene i Taliban som det er mulig å snakke med, sa Halvorsen.

– Krever ny strategi

Pål T. Jørgensen påpekte da at Taliban hadde tydd til voldsbruk under presidentvalget, og at folk som hadde vært og stemt var blitt hengt.

– Hvordan skal du forhandle med slike folk?

– Men det er jo helt forkastelig. Men det sier bare noe om hvor vanskelig det er å få til noen løsning med den strategien man har i Afghanistan. Det er selvsagt ikke de som flyr rundt og henger folk man tar kontakt med for å få forhandlet fram en løsning. Men for å få til fred, det gjelder alle kriser, må man snakke med alle som er mulig å få i tale. Det er ikke bare SV som mener at situasjonen i Afghanistan er veldig utfordrende og at det må en ny strategi på plass, sa Kristin Halvorsen.

– Men mener du i fullt alvor at det er mulig å forhandle seg fram til en fredelig løsning med fanatikerne i Taliban?

– Dette er ikke noe spesielt SV-standpunkt. Dette har mange tatt opp som har fulgt situasjonen i Afghanistan over lang tid, sa hun.

Se utdrag fra sendingen øverst