Arne Treholt og Harald Stabell anmelder PST for mulig bevisforspillelse (Foto: Stian Lysberg Solum)
Arne Treholt og Harald Stabell anmelder PST for mulig bevisforspillelse (Foto: Stian Lysberg Solum)

Stabell: – PST må offentliggjøre hele Treholt-dommen

Harald Stabell mener Arne Treholt selv har vært opptatt av åpenhet.

Politiets sikkerhetstjeneste offentliggjorde torsdag formiddag 30 bilder fra Treholt-saken på sin Facebook-side. En rekke av bildene har aldri tidligere vært vist offentlig.

– Vi valgte å offentliggjøre det materialet som kan offentliggjøres. Når 1,5 millioner nordmenn har en profil på Facebook, anser vi det som en viktig kanal for å nå fram til det brede lag av befolkningen, sier Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til tv2nyhetene.no.

Vil ikke offentliggjøre mer materiale

Hugubakken sier at PST ikke har lagt ut nye opplysninger om Treholtsaken ut på nettstedet Facebook, og at tjenesten ikke kommer til å offentliggjøre mer av det omfattende materialet som stammer fra Treholtsaken. Bildene ble lagt fram under rettssaken, men har ikke vært offentlig tilgjengelig før nå.

VIL HA MER ÅPENHET: Treholts forsvarer Harald Stabell utfordrer PST til å offentliggjøre hele Treholt-dommen.
VIL HA MER ÅPENHET: Treholts forsvarer Harald Stabell utfordrer PST til å offentliggjøre hele Treholt-dommen.
Ved å legge ut de nye Treholt-bildene, mener Hugubakken at den hemmelige tjenesten dessuten har etterkommet krav fra en rekke norske medier om offentliggjøring av flere av bevisene fra saken.

Arne Treholts forsvarer Harald Stabell sier at bildene er blitt lagt fram tidligere.

Stabell: – Ingen dramatikk

– Det er ikke stor dramatikk rundt dette, disse bildene er blitt lagt fram under rettssaken, sier Stabell til tv2nyhetene.no etter å ha gått gjennom bildene torsdag.

Stabell setter pris på at PST utviser åpenhet i denne saken, og oppfordrer tjenesten til å offentliggjøre dommen i sin helhet.

Dommen mot Arne Treholt var på 255 sider. En god del av disse er hemmeligholdt av hensyn til rikets sikkerhet, og flere av sidene har fortsatt denne statusen.

– Treholt opptatt av åpenhet

Dommen finnes i tre versjoner. En strengt hemmelig, en hemmelig og en ugradert. Bergensavisen har tidligere lagt ut den hemmelige Treholt-dommen.

(les dommen her, ekstern lenke)

– Treholt har selv vært opptatt av åpenhet i denne saken, og jeg synes PST bør følge opp offentliggjøringen av bildene med å offentliggjøre hele dommen, sier Stabell til tv2nyhetene.no

Treholt ble dømt for politisk spionasje gjennom å avsløre både militære og politiske hemmeligheter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB og for irakisk etterretning.

Nektet for spionasje

Treholt har selv hele tiden benektet at det han gjorde var å betrakte som spionasje. Han har imidlertid innrømmet at han gav fra seg graderte dokumenter og mottok penger.

Han har flere ganger forsøkt å få saken sin tatt opp på nytt. I desember 2008 sa kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985.