Stoltenberg og Jensen (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)
Stoltenberg og Jensen (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)

Siv: - Reguleringer er bra

– For å få markedsøkonomien til å fungere, må man faktisk ha reguleringer, lovgivning og et rammeverk som regulerer det, sa Frp-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkampens to store duellanter møttes på ny i dag. Jens og Jensen trakk verbale våpen fra passasjen i Folketeatret i Oslo.

Dagens publikum var i all hovedsak medlemmer av LO. Fagforeningen som tradisjonelt har vært en bauta i velgermassen til Arbeiderpartiet, men som nå har en stor andel medlemmer som støtter Fremskrittspartiet.

– Det er utrolig hyggelig å komme hit til sine egne, fleipet Siv Jensen til latter fra salen.

Tv2nyhetene.no sendte debatten. Se den i opptak i videovinduet øverst.

Økonomi og samfunn

Debattens tema er om den nordiske samfunnsmodellen er i fare. Debattleder Gudmund Hernes startet med å poengtere at både Stoltenberg og Jensen har bakgrunn fra økonomien, og ønsket å slå fast at debatten dermed måtte ta utgangspunkt i faget økonomi.

– Det Gudmund Hernes håper vi skal si er at økonomien er i krise, og at det er sosiologien som er fremtidens fag, kontret Stoltenberg til latter fra salen og meddebattant Jensen.

– Den nordiske modellen har vært gode til å kombinere to ting: Både være veldig god til å fordele og lage gode velferdsordninger, og samtidig være gode til å skape. Dette overrasker utlendinger når de kommer til Norge, sa Stoltenberg.

– Høyresiden mener at dette ofte er en motsetning, men det er det altså ikke, sa statsministeren.

Siv: – Reguleringer er bra

Med det som utgangspunkt, utfordret Hernes de to på å svare på hvorfor ingen forutså finanskrisen.

– Det er vanskelig å svare på. Men det som har vært viktig er at vi har i norsk politikk vært veldig enig om tiltakene som har vært iverksatt. Stortinget har enstemmig sluttet seg til de forslagene som regjeringen har lagt fram, selv om jeg har vært uenig i nyansene i forslagene, sa Jensen.

Og Frp-lederen innrømmet at markedsreguleringer er en viktig forutsetning for Norges gode håndtering av finanskrisen.

– For å få markedsøkonomien til å fungere, må man faktisk ha reguleringer, lovgivning og et rammeverk som regulerer det, sa Frp-lederen.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene (reporter: Gerhard Helskog)

Motkonjunktur

Stoltenberg benyttet sjansen til å minne om at det ikke bare var i Norge man hadde et slikt syn på reguleringer.

– Nå er praktisk talt alle for motkonjunkturpolitikk. Alle regjeringer i hele verden skjønner at staten ikke kan være passiv. Staten må være aktiv og holde igjen i gode tider, og bruke mye penger i dårlige tider, sa Stoltenberg.

– Men dette er en forskjell mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, fortsatte statsministeren.

– Frp vil alltid bruke mye penger. Det er ikke motkonjunkturpolitikk, det er medkonjunkturpolitikk.

– Frp endrer mening!

Stoltenberg, som smilte da Jensen ga sin støtte til statlige reguleringer, lot ikke sin meddebattant slippe helt unna med utsagnet sitt.

– De er for reguleringer når det er populært, og så er de mot reguleringer når det er populært. Og Fremskrittspartiets hovedmål er sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlig inngrep. Og reguleringer er offentlige inngrep, sa Stoltenberg.

Den nordiske modellen

Norge, Sverige og Danmark kommer alltid høyt oppe på kåringene over de mest konkurransedyktige økonomiene i verden. Og nok en gang uttrykte Stoltenberg bekymring for at velferdsmodellen slik vi kjenner den i dag, skal bli borte dersom Frp får makta.

– Fremskrittspartiet står for en annen samfunnsmodell. De har som hovedmål i sitt partiprogram å angripe noen av bærebjelkene i modellen; nemlig en sterk offentlig sektor og offentlig styring av markedskreftene, sa statsministeren.

Siv Jensen avfeide kritikken, og poengterte at det er viktig med en god balansegang mellom en sterk offentlig sektor, og den delen av økonomien som skaper verdier.

– Verdier må skapes for at vi skal organisere mye av vår velferd gjennom offentlig sektor, sa Jensen.

– Men vi mener at det ikke alltid er slik at en sterk offentlig sektor er en god offentlig sektor. Vi bruker mye skattepenger på ineffektive løsninger som vi kan løse på en bedre måte, sa Frp-lederen.

Hva er verdiskapning?

Hernes utfordret Frp-lederen på om hun så på skillet mellom privat og offentlig sektor som et skille mellom de som skaper verdier og de som ikke gjør det.

– Jeg sier ikke at de som jobber i offentlig sektor ikke gjør en nyttig jobb. Men jeg som politiker (og offentlig ansatt, jour. anm.) kommer aldri til å tilføre statskassen mer skatt enn mange av de bedriftslederne vi har i dette landet, svarte Jensen og ga samtidig en sterk anerkjennelse av jobben de offentlig ansatte gjør.

– Men det fyller ikke statskassen opp med nye inntekter som gjør at vi kan fordele mer, poengterte hun.

Stoltenberg har en annen definisjon av verdiskapning.

– Verdiskapning er hvis noen i arbeid fremstiller en vare eller tjeneste som andre har bruk for, sa han.