Lars Sponheim og Kristin Halvorsen
Lars Sponheim og Kristin Halvorsen

Sponheim: Moralsk svik av Halvorsen

Finansministeren tok ikke selvkritikk for sin fattigdoms-refs av Bondevik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette synes jeg er litt flaut, sa Venstre-leder Lars Sponheim da debatten under onsdagens folkemøte på TV 2 handlet om fattigdom.

- Ikke vanskelig

Under valgkampen for fire år siden gikk SV-leder Kristin Halvorsen i strupen på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik for å ha gjort for lite for å avskaffe fattigdommen.

- Dette er ikke vanskelig, dette handler om politisk vilje. Det er en skam, Bondevik, og nå har du hatt sjansen til å gjøre noe med det, og det gjør ikke veldig stort inntrykk på meg at du angrer på førstesida i Aftenposten på at du ikke har klart å gjøre det, sa Halvorsen i TV 2s folkemøte under valgkampen i 2005.

Se opptaket her:

Se hele debatten nederst i artikkelen.

Føler fattigdommen på kroppen

Siden den gang har det blitt 12.000 flere fattige i Norge. Elin Herigstad i Frelsesarmeen fortalte under onsdagens sending om noen av skjebnene de møter i Oslo.

- Vi opplever det dramatisk. Den største økningen vi kan se, i hvert fall i de store byene, er barnefamilier. Det er en hverdag som er hard, sa Herigstad, og sier at skolestarten er tøff for mange.

Mangler penger til mat

Skolesekk, klær og sko må kjøpes inn, og da går det ut over matbudsjettet.

Elin Herigstad i Frelsesarmeen sier det er vondt når barnefamilier kommer for å be om mat.

- Betyr det at disse ungene, og da er det snakk om 500-600 unger bare i Oslo, ikke ville hatt nok mat hvis det ikke var for dere? spør programleder Oddvar Stenstrøm.

- Det de forteller, er at det er tomt i skapet, det er tomt i kjøleskapet, og det er ikke penger til mat på slutten av måneden, sier Herigstad.

Står fast på kritikken

Kristin Halvorsen går imidlertid ikke god for at fattigdommen har økt under den rødgrønne regjeringen.

Folkemøte TV 2 19.08.09

- De siste tallene vi har, er fra 2007. Etter 2007 har vi gjort et skikkelig løft for minstepensjonister og unge uføre. Disse tallene er ikke dommen over det vi har gjort.

- Jeg står ved min kritikk mot Bondevik. Bondevik ga 24 milliarder i skattelette, han ga 1,3 milliarder til tiltak mot fattigdom. Vi har økt skatten for de rikeste og satset fem ganger så mye, men vi er ikke i mål, sa Halvorsen.

- Forferdelig moralsk pekefinger

Lars Sponheim syntes Halvorsen burde beklaget.

- Jeg var til stede der, jeg synes det var en helt forferdelig moralsk pekefinger Kristin Halvorsen kom med og sa at det bare står på politisk vilje. Nå har hun hatt fire år som finansminister. Ingen finansminister i Norges historie har hatt så mye penger, og så legger dere fram tall som viser dette, sa Sponheim.

- Jeg trodde kanskje, Kristin, du hadde vært voksen nok til å si at dessverre, jeg har lært at dette var vanskeligere enn jeg trodde den gangen, jeg beklager at jeg løftet den fingeren. Det er nesten et moralsk svik å ikke tørre å si det, sa Venstre-lederen.

- Du bommet

Heller ikke Bondeviks arvtager, KrF-leder Dagfinn Høybråten, lot Halvorsens utsagn stå umotsagt.

- Jeg sitter med stigende undring og hører på Kristin Halvorsen. At det skal sitte så langt inne å innrømme at du bommet for fire år siden med det du sa - det er greit å si det! Jeg kjenner deg som et skvært menneske, kunne du ikke bare si det, så vil jeg gjerne sette meg ned sammen med deg og andre og diskutere konkrete, målrettede tiltak, sa Høybråten.