berit kjøll (Foto: TV 2)
berit kjøll (Foto: TV 2)

Kjøll-regning kan bli utsatt til etter valget

Beslutningen om den omstridte regningen skal dekkes av staten haler ut.

Etter at TV2 i sommer avslørte Berit Kjølls gigantregning for medieråd under Aker-striden, lovet næringsministeren å behandle saken i ekspressfart.

Men nå innrømmer Sylvia Brustad at dette er blitt en vanskelig sak og hun kan ikke en gang love en avgjørelse før valget.

Gigantregning

Berit Kjøll var statens representant i Aker Holding-styret under den bitre striden med Kjell Inge Røkke og Aker tidligere i år.

Les også: Denne mailen kan felle Sylvia Brustad

Kjøll hyret inn medierådgivere og i sommer kunne TV 2 avsløre at regningen for seks ukers medierådgivning kom på 750.000 kroner.

Fikk avslag på refusjon

Kjøll sendte fakturaen til Næringsdepartementet allerede 27. mai i år og orienterte om at hun ville be om å få den refundert.

Etter å ha konferert med departementet, sendte Kjøll fakturaen til Aker Holding. Derfra ble den sendt i retur, med beskjed om at et samlet styre sa nei til å betale for Kjølls kommunikasjonsråd.

20. juni orienterte Kjøll departementet om at Aker Holding avviste å betale regningen.

I et møte med departementet 5. august i år, etter at TV 2 avslørte saken, ba Kjøll staten formelt om å betale regningen.

- Kommer når vi er klar

Brustad sa den gang at de ville ta en beslutning i løpet av svært kort tid. Siden har det vært taust fra departementet.

- Dere har visst om denne fakturaen siden mai. Hvorfor tar det så lang tid?

- Vi fikk en formell henvendelse for et par uker siden. I mellomtiden har jeg vært syk i nesten en uke, så jeg håper det er respekt for at en må gå inn i den saken. Det er en stor regning og vi kommer tilbake når vi er klare, sier Brustad nå.

- Det blir før valget?

- Vi kommer tilbake når vi er klare, svarer næringsministeren.

- Så du vil ikke en gang si om det blir før valget?

- Vi kommer raskt tilbake, gjentar hun.

Totalt 1,3 millioner

Som TV 2 tidligere har fortalt, har Berit Kjøll allerede fått dekket juridisk rådgivning fra Staten på over 600.000 kroner. Hvis staten også dekker regningen for medieråd, vil totalregningen for rådgivning til Berit Kjøll komme på godt over 1,3 millioner kroner.

Kjøll hadde tett dialog med Næringsdepartementet under striden med Røkke. Etter det TV 2 erfarer skal Kjølls mange medieutspill i saken ha vært forhåndsklarert med med departementet. I sin kontakt med departementet under Røkke-striden skal Kjøll ved minst én anledning også ha hatt med seg en representant for kommunikasjonsbyrået GeelmuydenKiese.

- Brustad, betyr ikke dette at GeelmuydenKiese dermed indirekte har hjulpet departementet med sin kommunikasjonshåndtering av saken?

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe mer nå.

- Er dette en vanskelig sak for departementet?

- Det er klart det er ikke helt enkelt, vedgår Brustad.