Kakerlakkene stortrives i hus. Der er det varmt og godt, og overflod av mat. (Foto: Creative Commons / Hectorir)
Kakerlakkene stortrives i hus. Der er det varmt og godt, og overflod av mat. (Foto: Creative Commons / Hectorir)

Klare for et varmere klima

Varme og ekstrem tørke er ingen utfordring for denne krabaten her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kakerlakkene har kravlet rundt på jorden i 250 millioner år, nesten uforandret, og er en av jordens eldste gruppe insekter. Det finnes 4000 ulike arter, og de er eksperter på å tilpasse seg miljøet der de lever.

Fra toalettet til kjøkkenbenken... (Foto: Creative Commons / Ted Percival)

Skadedyr

De trives i grupper, og finner du en kakerlakk hjemme kan du være sikker på at det finnes flere i kriker og kroker. Mange flere!

Kakerlakkene er nattdyr, og skal du på jakt etter dem er det enklest å liste seg ut på kjøkkenet i mørket, og så slå på lyset.

Kakerlakkene er en skikkelig plage. De går løs på matvarer, og sprer bakterier som salmonella. Både gjennom avføringen sin, og fordi de drar med seg smittestoffer rundt i huset.

Kakerlakker har ikke et larvestadie slik som fluer og sommerfugler. De skifter skall etter hvert som de vokser, slik kakerlakken på bildet akkurat har gjort. Skallet mørkner etter en tid. (Foto: Wikimedia Commons)

Favoriseres

De fleste artene er tilpasset et varmt klima. Her i Norge lever bare markkakerlakken utendørs, de andre artene er kommet hit som blindpassasjerer, og holder seg innendørs.

Når klimaet på jorden nå blir varmere favoriseres de insektene som allerede er tilpasset tørke og hete.

En ny forskningsartikkel publisert i The Journal of Experimental Biology viser at kakerlakkene er ekstremt godt tilpasset varmen.

- Stortrives

Blir det tørt, er de i stand til å ”holde pusten” i for å spare på vannet. I 40 minutter om nødvendig!

- Denne fikse egenskapen har gjort dem i stand til å tilpasse seg tørre områder, forteller Georg McGavin ved University of Oxford til New Scientist. To hundre og femti år med fysiologisk fintilpassing har fått frem en skapning som kommer til å trives på kloden lenge ennå.

- Det er synd å si det, men kakerlakker kommer til å stortrives med klimaendringene.

En gekko har fanget en kakerlakk på et kjøkken i Islamabad. I mange land er firfisler velkomne siden de holder antallet insekter i sjakk. (Foto: EPA / Scanpix)