Rundt 280.000 israelere bor i ulovlige bosettinger på okkuperte Vestbredden.  (Foto: JACK GUEZ/AFP)
Rundt 280.000 israelere bor i ulovlige bosettinger på okkuperte Vestbredden. (Foto: JACK GUEZ/AFP)

Tviler på israelske løfter om byggestans

Israelsk fredsbevegelse stoler ikke på sin egen statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den israelske fredsbevegelsen fester ingen lit til meldingene om at landets myndigheter i all stillhet har beordret stans i byggeaktiviteten i bosetningene på Vestbredden.

Obama optimistisk

Israelske medier meldte tirsdag at statsminister Benjamin Netanyahu har gitt etter for presset fra USA og i all stillhet gitt beskjed om at det ikke skal gis grønt lys til nye byggearbeider før neste år.

USAs president Barack Obama var raskt ute med å kommentere nyheten og sa tirsdag at Israel nå beveger seg i riktig retning.

Se Obamas uttalselse her: (Artikkelen fortsetter under).

333967

Den israelske fredsbevegelsen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge lenge har overvåket byggeaktiviteten i bosetningene gjennom sitt Settlement Watch-prosjekt, fester derimot ingen lit til meldingene.

- Ingen byggestopp

- Over 1000 boenheter er nå under bygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Dette betyr at det slett ikke er innført noen byggestopp. Enhver som besøker bosetningene, kan se store og små byggeprosjekter der det nå bygges for fullt, heter det i en uttalelse fra Pace Now.

Selv om israelske myndigheter ikke har utlyst anbud nye anbud siden november i fjor, innebærer dette ikke at byggevirksomheten har avtatt, påpeker de. (©NTB)