Tviler på israelske løfter om byggestans

Israelsk fredsbevegelse stoler ikke på sin egen statsminister.

Rundt 280.000 israelere bor i ulovlige bosettinger på okkuperte Vestbredden.  (Foto: JACK GUEZ/AFP)
Rundt 280.000 israelere bor i ulovlige bosettinger på okkuperte Vestbredden. (Foto: JACK GUEZ/AFP)

Den israelske fredsbevegelsen fester ingen lit til meldingene om at landets myndigheter i all stillhet har beordret stans i byggeaktiviteten i bosetningene på Vestbredden.

Obama optimistisk

Israelske medier meldte tirsdag at statsminister Benjamin Netanyahu har gitt etter for presset fra USA og i all stillhet gitt beskjed om at det ikke skal gis grønt lys til nye byggearbeider før neste år.

USAs president Barack Obama var raskt ute med å kommentere nyheten og sa tirsdag at Israel nå beveger seg i riktig retning.

Se Obamas uttalselse her: (Artikkelen fortsetter under).

333967

Den israelske fredsbevegelsen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge lenge har overvåket byggeaktiviteten i bosetningene gjennom sitt Settlement Watch-prosjekt, fester derimot ingen lit til meldingene.

- Ingen byggestopp

- Over 1000 boenheter er nå under bygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Dette betyr at det slett ikke er innført noen byggestopp. Enhver som besøker bosetningene, kan se store og små byggeprosjekter der det nå bygges for fullt, heter det i en uttalelse fra Pace Now.

Selv om israelske myndigheter ikke har utlyst anbud nye anbud siden november i fjor, innebærer dette ikke at byggevirksomheten har avtatt, påpeker de. (©NTB)