Det finskeide frakteskipet «Arctic Sea» kan ha fraktet russiske raketter. (Foto: Pekka Laakso)
Det finskeide frakteskipet «Arctic Sea» kan ha fraktet russiske raketter. (Foto: Pekka Laakso)

– «Arctic Sea» skulle frakte krysserraketter til Iran

Russisk NATO-representant sier militær redningsaksjon ble tåkelagt av Kreml.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at frakteskipet «Arctic Sea» er blitt reddet fra kaprernes varetekt, fortsetter mystikken å spinne rundt det finskeide skipet som ble funnet 300 sjømil fra Kapp Verde i det vestlige Afrika.

LES OGSÅ: Åtte «Arctic Sea»-kaprere arrestert

Hemmelig våpenleveranse

Ifølge den danske avisen Ekstrabladets korrespondent i Moskva hevdes det at skipet, som skal ha vært på vei fra Finland til Algerie med tømmer, også fraktet med seg fire krysserraketter av typen X 55.

Den russiske krysserraketten Raduga Kh-55, forkortet X 55, har en rekkevidde på opp til 3000 kilometer og kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.
Disse rakettene skal ha blitt lastet ombord i Kaliningrad, og skulle ifølge avisen være en hemmelig våpenleveranse til Iran.

Stemmer disse opplysningene, kan det forklare hvorfor russiske myndigheter har samarbeidet med etterretningstjenesten FSB om å anholde de åtte som i slutten av juli kapret frakteskipet «Arctic Sea».

Det finske politiet opplyser tirsdag at politimyndighetene i Sverige, Finland og Malta har hatt et tett samarbeid i denne saken. Mer enn 20 lands politimyndigheter har deltatt i jakten på frakteskipet, skriver Aftonbladet.

Redningsaksjon styrt av Medvedev

De mistenkte kaprerne er fra Estland, Latvia og Russland og ble tatt av et russisk marinefartøy uten at det ble løsnet skudd, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Avisen Ekstrabladet skriver videre at landets president Dmitrij Medvedev skal ha vært dypt involvert i redningsaksjonen, og at han personlig dirigerte den hemmelige militære operasjonen fra Kreml.

Russernes NATO-representant Dmitrij Rogozin opplyser at myndighetene med vilje har foret verdens presse med løgnhistorier om omstendighetene rundt kapringen av skipet for ikke å avsløre den militære redningsoperasjonen.

Russiske medier har tidligere spekulert i om at skipet kan ha fraktet radioaktivt materiale, narkotika eller smuglervåpen.