REGNKAOS: Bildet viser festivaldeltagere foran scenen på Woodstock i august 1969. Enorme regnmengder skapte kaos på jordene i Bethel.  (Foto: Elliott Landy/AFP)
REGNKAOS: Bildet viser festivaldeltagere foran scenen på Woodstock i august 1969. Enorme regnmengder skapte kaos på jordene i Bethel. (Foto: Elliott Landy/AFP)

40 år siden Woodstockfestivalen

Musikkfestivalen som endte med gjørmebad og gratis inngang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

GITARLEGENDE: Gitarlegenden Jimi Hendrix gjorde en av sine mest uforglemmelige opptredener på Woodstock med sin versjon av Star Sprangled Banner.  (Foto: HENRY DILTZ)
GITARLEGENDE: Gitarlegenden Jimi Hendrix gjorde en av sine mest uforglemmelige opptredener på Woodstock med sin versjon av Star Sprangled Banner. (Foto: HENRY DILTZ)
Det er utvilsomt musikkhistoriens mest kjente begivenhet. For 40 år siden lånte bonden Max Yasgur ut jordene sine til tre pappagutter med lidenskap for musikk.

Hele 32 band opptrådte i løpet av den heller regntunge helgen (15.-18. august 1969) i den søvnige byen Bethel i Sullivan County i New York. Opprinnelig skulle festivalen avholdes i selve Woodstock, men ble flyttet til Bethel, 69 kilometer unna.

Måtte åpne portene

Planen til Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman og Artie Kornfeld var å lage en festival de kunne gjøre gode penger på. Og med Roberts og Rosemans penger skulle de legge det økonomiske grunnlaget. På denne måten skulle de gjøre festivalen til en pengemaskin. Slik gikk det ikke. Woodstock blir husket som en gratisfestival. Pågangen var så stor at arrangørene bare måtte åpne portene.

I søknaden til de lokale myndighetene skrev arrangørene at de ventet 50.000 mennesker, ti ganger så mange møtte opp. Folkevandringen førte til et enormt trafikkaos med milelange køer. Noe som førte til at arrangørene måtte fly artistene inn med helikopter. Ikke bare trafikken var kraftig forsinket på festivalen. Også konsertene lå kraftig etter skjema. Enkelte artister måtte spille enten seint på natten eller tidlig på morgenen.

Richie Havens var en av artistene som måtte utivide sin egen opptreden da forsinkelsene oppsto. Arrangørene var redde for at stopp i musikken kunne føre til bråk blant folkemassene. Derfor måtte Havens fortsette å spille selv etter at han var gått tom for sanger. Sangen Freedom fant han på mens han satt på scenen med gitaren. En sang som senere ble en hit for artisten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOLKEHAV: Mer enn 400.000 mennesker møtte opp på Woodstockfestivalen. Det enorme folkehavet førte til at arrangørene måtte gjøre det til en gratisfestival.  (Foto: AP/AP)
FOLKEHAV: Mer enn 400.000 mennesker møtte opp på Woodstockfestivalen. Det enorme folkehavet førte til at arrangørene måtte gjøre det til en gratisfestival. (Foto: AP/AP)

Crosby Stills Nash, Joan Baez, Grateful Dead...

Blant artister, ikke minst managementene, var det mye skepsis til å spille på en festival med så mange navn. Derfor valgte mange å takke nei til å delta. Led Zeppelins manager mente at de som stigende stjerner ikke ville ha noe å vinne på å stå på en plakat med så mange navn.

Joni Mitchell, et ikon innen folkmusikken, fikk ikke lov til å dra på festivalen av managementet som var redd hun ikke skulle komme tilbake i tide til et tv-show i New York. Hun skrev i ettertid det mest kjente musikalske beviset på Woodstock – sangen med samme navn.

Men til tross for at band som The Rolling Stones, The Doors og The Beatles takket nei, var det mange andre artister som deltok.

Blant disse var Crosby Stills Nash, Joan Baez, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Neil Young, The Band, Joe Cocker, The Who og ikke minst Jimi Hendrix som fremførte sin legendariske versjon av Star Sprangled Banner. En gitarframføring som illustrerte bombene og maskingeværene i Vietnam.

Filmatiseringen av festivalen

Økonomisk var den en rekke utfordringer for arrangørene. Ikke minst da kravet fra flere av artistene kom om kontant forhåndsbetaling.

MINNEPLANKETT: Denne minneplanketten er det som står igjen etter Woodstockfestivalen i Bethel utenfor New York i 1969.  (Foto: MARIO TAMA/AFP)
MINNEPLANKETT: Denne minneplanketten er det som står igjen etter Woodstockfestivalen i Bethel utenfor New York i 1969. (Foto: MARIO TAMA/AFP)

Festivalen måtte derfor grave fram enorme mengder kontanter som skulle legges i hendene på artistene før de ville gå på scenen. En av de mer innbringende påfunnene under festivalen var filmatiseringen. Filmselskapet Warner Bros. betalte 100.000 dollar for å få feste hippiefestivalen på film.

En av de som var med å lage filmen var den senere kjente regissøren Martin Scorsese.

Filmen ble en suksess og har spilt inn millioner av dollar i ettertid. Filmen skal ifølge ryktene ha reddet det skakkjørte Warner Bros. fra å gå konkurs.

– Selvfølgelig kom det 500.000

Mange av de som var på festivalen fikk nok ikke med seg så mye av musikken. Grunnene til det var ikke bare syre og «love», men også et underdimensjonert lydanlegg. Som til tross var noe av det største som var satt sammen til en konsert på 1960-tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FESTIVALSTEDET: Bonde Max Yasgur lånte jordene sine i Bethel ut til arrangørene av Woodstockfestivalen. Den originale scenen var plassert til venstre.  (Foto: STAN HONDA/AFP)
FESTIVALSTEDET: Bonde Max Yasgur lånte jordene sine i Bethel ut til arrangørene av Woodstockfestivalen. Den originale scenen var plassert til venstre. (Foto: STAN HONDA/AFP)

– Vi hadde satt opp et lydanlegg beregnet på 150.000-200.000 tusen mennesker. Selvfølgelig kom det 500.000, har lydsjefen Bill Hanley uttalt i ettertid

Flere forsøk på å gjenskape atmosfæren fra Woodstockfestivalen i 1969 har vært mer eller mindre vellykkede. Uansett er det i år en rekke jubileumsfestivaler for å hylle kulturen som ble verdenskjent gjennom Woodstock.

I dag er det bare en minneplakett igjen på jordene i Bethel om hva som skjedde for 40 år siden.