Politidirektøren la fram kriminalitetsstatistikken torsdag.
Politidirektøren la fram kriminalitetsstatistikken torsdag.

Kraftig økning i tyverier

7,8 prosent flere anmeldte vinningsforbrytelser første halvår i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektør Ingelin Killengreen la torsdag fram politiets statistikk for første halvår. Totalt ble det anmeldt 2,5 prosent flere forbrytelser og 7,7 prosent færre forseelser i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig går oppklaringsprosenten ned. Killengreen forklarer dette med at antallet vinningsforbrytelser, altså tyverier, har økt. På dette området oppklarer politiet få saker. Samtidig har man opplevd en reduksjon i antall narkotikaforbrytelser, hvor oppklaringsprosenten er høy.

Ny trend

- Den store kategorien er vinningsforbrytelser, med 64,1 prosent. De øker med 7,8 prosent, sa Killengreen under presentasjonen.

Særlig stor er økningen i antallet grove tyverier fra villaer, med 23,3 prosent flere anmeldte saker enn i fjor.

Utviklingen er en helt annen enn det politiet så for noen år siden. Da var det en sterk tendens til at tyverier fra boliger gikk ned fordi risikoen for de kriminelle var altfor høy i forhold til det kriminelle utbyttet. Nå øker boligtyveriene kraftig.

- Årsaken til at det snur, mener vi, er knyttet til de omreisende kriminelle fra Øst-Europa, sa Killengreen.

Se intervju med Ingelin Killengreen fra TV 2 Nyhetskanalen:

Politikonflikten senker narkostatistikken

Anmeldte narkotikaforbrytelser viser en nedgang på 5,9 prosent.

- Der har vi hatt en utvikling som vi ikke er helt glad i den siste tiden, sa Killengreen. Hun mener nedgangen skyldes politikonflikten som har pågått i lang tid.

- Det som er viktig å merke seg, er at det ikke er et bilde på de reelle narkotikaforbrytelsene, det er et bilde på politiets aktivitet. Folk anmelder ikke at de bruker eller omsetter narkotika, og det betyr at her er det politiets egen aktivitet som er grunnleggende for tallene, sa Killengreen.

Flere skadeverk

Tagging er et økende problem som gir seg utslag i politiets statistikker. Anmeldte skadeverk viser en økning 2,3 prosent. Særlig Oslo er utsatt, og der ser politiet en negativ utvikling.

- Over femårsperioden har vi en økning på 20,3 prosent, så vi har altså en negativ trend når det gjelder tagging, som jo faktisk koster veldig mange penger å reparere i etterkant, påpeker politidirektøren.

Når det gjelder voldsforbrytelser, er det registrert en kraftig økning i anmeldelser av vold i nære relasjoner, som rammes av paragraf 219 i den nye straffeloven. Killengreen tror hovedgrunnen til det er at politiet registrerer sakene på en annen måte, og fordi denne typen vold har vært gjenstand for stor oppmerksomhet.

- Mørketallene kommer fram i lyset, forklarte Killengreen.

Justisministeren mener regjeringen har tatt flere grep for å oppklare flere saker.

- Ut i gatene

Justisminister Knut Storberget (Ap) har oppskriften på hvordan politiet skal oppklare flere saker. Han mener regjeringen allerede har tatt flere grep, blant annet ved å sørge for flere sivilt ansatte i politidistrikene.

- Tinghuset i Oslo bemannes av sivilister. Politifolkene skal ut i gatene og oppklare kriminalitet, sier Storberget til TV 2 Nyhetskanalen.