TROR IKKE PÅ JENS: Siv Jensen langet ut mot Arbeiderpartiets og den sittende regjeringens håndtering av eldreomsorgen.   Jeg tror ikke på tallene dine , Jens, sa Jensen. (Foto: TV 2)
TROR IKKE PÅ JENS: Siv Jensen langet ut mot Arbeiderpartiets og den sittende regjeringens håndtering av eldreomsorgen. Jeg tror ikke på tallene dine , Jens, sa Jensen. (Foto: TV 2)

Siv til Jens: – Jeg tror ikke på tallene dine lenger

Klokken 21.45 onsdag kveld gikk årets første statsministerduell av stabelen på TV 2. Les hvordan det gikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten startet med spørsmålet om hvorfor den sittende statsministeren, Jens Stoltenberg (AP) frykter Siv Jensen og Frp ved makten.

Stoltenberg tok opp finanskrisen i første setning.

– Jeg frykter at Siv Jensen ikke håndterer det økonomisk tilbakeslaget verden opplever nå, startet Stoltenberg.

Se resultatet av mentometerstemmingen nederst i artikkelen.

Økonomisk eksperiment

Stoltenberg fortsatte med sin frykt for at Frp skal stå for et økonomisk eksperiment.

– Jeg tror ikke de som bor i Frp-styrte kommuner i dag føler at de er med på et økonomisk eksperiment, svarte Jensen.

Et tema som har vært aktuelt i sommer er formuesskatten. Frp vil fjerne denne ordningen. Jensen vil ha lavere skatter, uten at dette skal ødelegge velferdsstaten.

Stoltenberg gikk til angrep på Frp med at de må ta hensyn til hvordan statskassen skal brukes.

Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Foto: TV 2)
Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Foto: TV 2)

– Du sa for noen år siden at fattigdommen skal avskaffes i Norge, samtidig har dere de siste årene tatt inn mer i skatt, sier Jensen.

– Vil du øke deler av skatten for enkelte den neste perioden?

– Nei, vi vil fortsette med skattelettelser for de som har lite, svarte Stoltenberg.

For første gang i historien presenterte TV 2 en ny mentometerfunksjon hvor seerne kunne stemme på hvilken kandidat, som de mente, gjorde det best under debatten.

Ti minutter ute i debatten viste mentometerpilen at Frp-leder Siv Jensen hadde flest mentometerstemmere med seg.

Oljeboring i nord

Neste tema i debatten er den omdiskuterte oljeboringen i nordområdene. Programleder Trude Teige spør om regjeringen vil kunne la være å diskutere denne klimasaken.

– I dag har din regjeringspartner vært ute og sagt at oljeboring i nord ikke blir et tema de neste fire årene. Det er vel du som bestemmer i denne regjeringen. Hva tror du det blir?

– Jeg tror at vi kommer til å finne en god løsning. Vi har vist i fire år at vi kan regjere sammen. Så dette skal vi finne en løsning på, slik som vi har gjort i andre saker. Vi er enige om de viktigste valgene, sier Stoltenberg.

– Jeg mener at vi ikke nå må forhaste oss. For det handler om veldig sårbare områder med verdens største torskestamme. Sårbarhet på miljø og på fisk. Det må vi ta på aller største alvor. Vi må finne en løsning slik vi har gjort på mange andre saker. Men der vi er uenige må vi sette oss ned å forhandle rundt et bord.

– Men blir det et tema de neste fire årene?

Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Foto: TV 2)
Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Foto: TV 2)

– Ja, altså. Det blir jo et tema. For enten skal man bestemme seg for å gjøre noe, eller ikke gjøre noe, eller bestemme seg for å tenke seg om.

Frp-lederen mener regjeringen Stoltenberg roter når de snakker om denne saken, og ikke tør å ta et standpunkt.

– Det foreligger i hvert fall tilstrekkelig informasjon til at alle andre partier har klart å ta standpunkt i denne saken. Også dine to regjeringskollegaer. SV har jo lagt ned ultimatum på denne saken om at det ikke blir noe av. Så her har dere jo ingen kontroll på hva dere mener. Vi i Fremskrittspartiet vet hva vi mener. Frp er for å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og det er det flere grunner til. Punkt en er at oljeberedskapeni regionen vil forsterke seg kraftig. Det har vi sett i alle andre deler hvor oljeindustrien setter i gang. Punkt to: det er viktig for norsk velferd at vi fortsetter å ta vare på en av våre viktigste næringer som produserer og tar vare på våre viktigste næringer til statskassen, sier Jensen.

Jensen mener at hvis ikke Norge opprettholder og utvikler leveransene av relativt ren gass til andre land, så vil forurensende kullkraft ta over. Stoltenberg tilbakeviser at de ikke vil snakke om oljeboringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siv Jensen (h) møtte statsminister Jens Stoltenberg under årets første duell på TV 2. (Foto: TV 2)
Siv Jensen (h) møtte statsminister Jens Stoltenberg under årets første duell på TV 2. (Foto: TV 2)

Eldreomsorg

Den siste delen av debatten åpnet med spørsmål fra Trude Teige om Stoltenberg ser på Siv Jensen som en fersking i politikken. Den sittende statsministeren svarte med å skryte av sin duellmotstander, men at til tross for Jensens ønske om å bli statsminister, så har Stoltenberg fortsatt mye ugjort. Ting han vil gjøre de neste fire årene. Ett av temaene som har vært brennhett de siste dagene er eldreomsorg. Tirsdag gikk Stoltenberg ut og lovet sykehjemsplass til alle som trenger det, hvis han får fornyet tillit.

– Du har fått fire år på deg til å få orden på eldreomsorgen og få den til å skinne, men det skinner ikke, spør programleder Trude Teige.

– Jeg gjentar gjerne det jeg sa om eldreomsorgen for fire år siden om at jeg lover å ikke gå inn for å redusere det samlede skatte- og avgiftsnivået i dette landet før det skinner av eldreomsorgen. Og det sier jeg gjerne igjen. For jeg mener at det er helt feil å love milliarder av kroner i lavere skatt når det er mange uløste problemer i for eksempel eldreomsorgen, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier han vil utfordre Jensen på om det er viktigere med milliarder i skattelette før det skinner av eldreomsorgen.

– Eldreomsorgen er Frps aller viktigste valgkampsak, og vi synes det er absolutt pinlig hva din regjering ikke har klart å gjøre på de fire årene. Sykehjemsdekningen har gått ned med sju prosent siden du overtok. Det er de virkelige tallene. Du lovet ti tusen nye hender i eldreomsorgen for fire år siden. Det har kommet fire og et halvt tusen, cirka. Jeg tror ikke noe på tallene dine lenger. Du har jo ikke kontroll på dette når du overlater styringen av eldreomsorgen til kommunene. Dette er noe av det viktigste for Frp, at vi vil flytte finansieringsansvaret fra 430 kommuner til folketrygden slik at alle uansett, rik eller fattig får den samme behandlingen, sier Jensen.

Stoltenberg svarer på kritikken ved å vise til lovforslaget regjeringen har lagt fram som skal lovfeste kommunenes plikt til å gi de som trenger det sykehjemsplass.

– Den er veldig konkret og man kan gå til Helsetilsynet og man kan gå til rettssak på grunn av den loven og den forskriften. Det må være mulig å tenke følgende: det er mange alvorlige mangler i norsk eldreomsorg. De ønsker vi å gjøre noe med. Men samtidig må vi være litt forsiktige med å svartmale situasjonen i norsk eldreomsorg, for det er tusenvis av eldre som får omsorg og det er 120.000 mennesker som hver dag jobber i eldreomsorgen og de gjør en fantastisk jobb, mange av de kvinner. Og de fortjener en veldig stor anerkjennelse for den jobben de gjør. Det vil si at ikke alt er elendig.

SE HELE DUELLEN I VIDEOVINDUET OVER.

363.751 mentometerstemmer

For første gang i historien presenterte TV 2 en ny mentometerfunksjon hvor seerne kunne stemme på hvilken kandidat, som de mente, gjorde det best under debatten.

Ti minutter ute i debatten viste mentometerpilen at Frp-leder Siv Jensen hadde flest mentometerstemmere med seg.

Totalt ble det avgitt 363.751 stemmer mens debatten pågikk.

Det første temaet som ble tatt opp var hvordan de to kandidatene ser på håndteringen av finanskrisen. Det andre temaet var spørsmålet om ja eller nei til oljeboring i nord, mens det siste temaet var eldreomsorg.

I TV 2s mentometeravstemning gikk Frp-leder Siv Jensen av med mentometerseieren med 56,2 prosent. 43,8 prosent mente at statsminister Jens Stoltenberg gjorde det best.

I denne opptellingen er ikke de nøytrale stemmene tatt med.