halden fengsel (Foto: TV 2)
halden fengsel (Foto: TV 2)

Se det nye luksusfengselet

Norges nyeste arkitekt-tegnede fengsel ser ikke ut som et fengsel - kanskje mer som et hotell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fangene skal få følelsen av å leve i et vanlig samfunn, og det splitter nye fengselet byr på mange fasiliteter. Halden fengsel åpner neste vår og skal ha plass til 250 innsatte. Onsdag fikk justisministeren omvisning i fengselet - som helst ikke skal se ut som et fengsel.

- Et minisamfunn

Planen har vært at institusjonspreget skal bort. Skogsområdet er beholdt og et eget besøkshus er plassert for seg selv, der de innsatte kan ha familien på besøk.

- Vi har planlagt at det skal være et minisamfunn og ligner på samfunnet utenfor murene. Så langt det er mulig så skal det ikke se ut som et fengsel, sier Arild Endresplass i Kriminalomsorgen til TV 2 Nyhetene.

Lekre celler

Alle cellene har eget bad og vinduene ut mot skogen er store og uten gitter. Det er nok flere enn justisminister Knut Storberget som vil bli fornøyd med det nye fengselet.

- For en fattig rumener så er det vel ikke nødvendigvis noen straff å komme hit?

- Jeg skjønner hvilken sak dere vil lage, men rumenerne skal sone i hjemlandet sitt, det er det som er vårt mål, sier Storberget til TV 2.

Gode fasiliteter

Men fangene som får sone her skal lære hvordan livet skal leves utenfor fengselsmurene. Egen skole, bibliotek, lydstudio, språklaboratorium, storkjøkken og et eget kulturbygg skal blant annet bidra til dette.

- Gode fengsler og tiltak som går på rehabilitering har vist seg å ha stor effekt, særlig for vinningsforbrytere, sier Storberget.

Utenfor murene er det også bygget en egen avdeling, der de dømte kan bo før de blir løslatt.