Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Foto: TV 2)
Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Foto: TV 2)

Siv og Jens møttes i årets første statsministerduell

Aps sittende statsminister og utfordrer Siv Jensen (Frp) møttes til duell på TV 2 onsdag kveld.

14. september går det norske folk til urnene for å stemme ved stortingsvalget. I kveld startet valgdebattene på TV 2.

Debatten startet med spørsmålet om hvorfor den sittende statsministeren, Jens Stoltenberg (AP) frykter Siv Jensen og Frp ved makten.

363.751 stemmer

Stoltenberg tok opp finanskrisen første setning.

– Jeg frykter at Siv Jensen ikke håndterer det økonomisk tilbakeslaget verden opplever nå, startet Stoltenberg.

For første gang i historien presenterte TV 2 en ny mentometerfunksjon hvor seerne kunne stemme på hvilken kandidat, som de mente, gjorde det best under debatten.

Ti minutter ute i debatten viste mentometerpilen at Frp-leder Siv Jensen hadde flest mentometerstemmere med seg.

Totalt ble det avgitt 363.751 stemmer mens debatten pågikk.

Det første temaet som ble tatt opp var hvordan de to kandidatene ser på håndteringen av finanskrisen. Det andre temaet var spørsmålet om ja eller nei til oljeboring i nord, mens det siste temaet var eldreomsorg.

I TV 2s mentometeravstemning gikk Frp-leder Siv Jensen av med mentometer-seieren med 56,2 prosent. 43,8 prosent mente at statsminister Jens Stoltenberg gjorde det best.

I denne opptellingen er ikk de nøytrale stemmene tatt med.

Fremgang for Frp

Siden forrige valg i 2005 har Jens Stoltenberg og de rødgrønne sittet med makten. Siv Jensen og Frp har siden den gang kapret mange velgere fra regjeringspartiene. Men ifølge TV 2s ferske gallup er Ap fortsatt størst med 33,7 prosent.

Fremskrittspartiet kan notere seg for en fremgang på 1,2 prosentpoeng til 26,5 prosent siden målingen i begynnelsen av juli.

Onsdag kveld klokken 21.45 møtes Aps statsministerkandidat Jens Stoltenberg og Frps statsministerkandidat Siv Jensen til duell i TV 2s valgstudio.

På valgkampåpningen på TV 2 kan du også være med å si din mening om hvem du mener gjør det best i debatten. Følg statsministerduellen her.

Se hvordan i videovinduet under:

332746

Stikkord for kveldens debatt er skatt, velferd, innvandring/asylpolitikk, krim og eldreomsorg.

Sistnevnte tema var mye omtalt i går da statsminister Jens Stoltenberg lovet sykehjemsplass til alle som trenger det. Det gjorde han med landsmoder Gro med på laget. Men tall som TV 2 har hentet inn viser at regjeringen Stoltenberg har vært en bremsekloss mot flere sykehjemsplasser.

Eldreomsorgen er ett brennhett tema og Siv Jensen har allerede startet kveldens debatt på twitter. Her skriver hun at Stoltenberg bløffer med sitt løfte om økt eldreomsorg.

Engasjerer velgerne på Facebook

De respektive partienes ungdomsavdelinger har før kveldens debatt bedt sine medlemmer om å bruke mentometerknappen for å støtte opp om sin egen statsministerkandidat.

Både Frps ungdomsavdeling FpU og Arbeiderpartiets ungdommer i Auf ber sine medlemmer og andre om å delta i debatten ved å bruke mentometerknappen på tv2nyhetene.no.

Du kan også følge utviklingen til alle partiene på tv2nyhetene. nos eget partibarometer.

Er du ennå i tvil om hva du skal stemme ved årets stortingsvalg, så kan du få en pekepinn ved å ta TV 2s partitest.

De neste debattene blir følgende:

26. august: Jens Stoltenberg vs. Erna Solberg

9. september: Jens Stoltenberg vs. den partilederen som ligger best an på siste meningsmåling.