Jan Erik Kjær Jakten 09
Jan Erik Kjær Jakten 09

Jakten-Jan Erik: – Visste jeg var homo da jeg var 12 år

«Jakten på kjærligheten»-bonde Jan Erik Kjær forteller nå åpent om hvordan han kom ut av skapet og livet som homofil på bygda.

Dette skjer i boka «Skapsprengere» som Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt lanserte onsdag. Den inneholder «komme ut av skapet»-historier fra 17 kjente og ukjente norske homofile. De forteller sine sterke historier om hvordan det er å være ung og stå åpent fram som homofil.

- Uaktuelt å leve i skjul

– Jeg har tro på en kompromissløs, men avslappet åpenhet. For heterofile er det å leve i skjul helt uaktuelt, sier Kjær i boka.

I tillegg til TV-bonden, har blant annet også håndballspiller Gro Hammerseng, Høyre-politiker André Oktay Dahl og kjendisstylist Jan Thomas Mørch Husby bidratt med sine historier.

Tror ikke han får TV-frieri

I boka forteller TV-bonden at han tror det er liten sjanse for at han får nok frier brev, til at han blir valgt ut til å bli en av de fire utvalgte bøndene som skal jakte på den støre kjærligheten på TV 2 i høst.

Jan Erik forteller at han ikke alltid har vært like komfortabel med sin egen seksualitet.

– Jeg ble klar over at jeg var homofil i 12–13 årsalderen. Da hormonene begynte å røre på seg skjønte jeg hvem jeg tente på, og det var ikke jenter, sier han.

Det skulle gå ti år før han var klar til å komme ut av skapet.

Se video: Homobonde jakter på kjærligheten på TV

Kjærlighetsdikt

I boka, som sendes til snaut 2000 skoler over hele landet, forteller Jan Erik om sine ungdomsforelskelser. Han deler også diktene han skrev med leserne. Dikt full av ulykkelig kjærlighet.

– Det var jo aldri snakk om at disse forelskelsene kunne bli gjengjeldt, langt mindre leves ut i praksis. Dessverre forelska jeg meg jo i de største jentefutene. I stedet overlevde jeg på masseprodusert homseporno av laveste kvalitet, men likevel bedre enn ingenting. Men jeg klarte jo ikke si det til mamma og pappa. Det var helt umulig, forteller han åpent.

Til daglig driver han melkeproduksjon med telemarkskyr på gården Fosshaugen i Gudbrandsdalen.

Kom ut som 22-åring

Da Jan Erik Kjær var 22 år, tok han motet til seg og ringte hjem til foreldrene og fortalte at han var homo. Da jobbet han som avløser i Bagn i Valdres, og hadde truffet og forelsket seg i en gutt.

Foreldrene tok det pent. Fra resten av familien fikk Jan Erik blandede tilbakemeldinger.

Men i dag, 20 år senere forteller han at alle er positive.

Dette gir Jan Erik håp om at tid og åpenhet kan forandre selv de største homofober.

«Skapsprengere» gis ut av Aschehoug forlag, på initiativ fra Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Ministeren og seniorrådgiver i departementet Kurt Ole Linn er bokas redaktører.

På Twitter? Følg «God kveld Norge» her
Lyst på flere kjendisnyheter? Sjekk «God kveld Norge»

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)