Pøsregn på Utøya i Tyrifjorden 8. juli.
Pøsregn på Utøya i Tyrifjorden 8. juli.

Søkkvåt juli

Deler av Sør-Norge fikk dobbelt så mye nedbør som normalt i juli. Varmt var det også!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Madonna måtte ha paraply under konserten sin i Oslo 30. juli.
Juli ble en mild måned i nesten hele landet med middeltemperaturer stort sett en til to grader høyere enn normalt. Varmest var det på Vestlandet med to tre grader over normalen.

Øst-Finnmark opplevde en kjølig julimåned, med middeltemperaturer ned mot en grad kaldere enn normalt.

Vått i sør

Nedbørmessig falt det omtrent dobbelt så mye nedbør som normalt i Sørøst-Norge og i Rogaland, enkelte steder tre ganger normal nedbør. Resten av Sør-Norge, og Finnmark, fikk nær normale nedbørmengder.

Minst nedbør falt det Nordland og Troms der de fleste steder fikk mindre enn halvparten av normal nedbør.

Startet med tropevarme

Den første uken av juli startet med høytrykk og tropevarme i store deler av Sør-Norge. Temperaturen lå stort sett over 30 grader i innlandet, og på Ferder i Ytre Oslofjord ble det registrert hele 3 døgn med tropenetter og minimumstemperaturer over 20 grader.

Havnen under Alden i Nordfjord var full av båtfolk som tok seg en fjelltur i finværet 18. juli. (Foto: Ronald Toppe)

Blindern i Oslo satte ny lokal julirekord med 33,0 grader den 3. juli. Den forrige rekordnoteringen var på 32,8 grader fra juli 1955.

I Troms og Finnmark var det kjølige nordlige vinder som preget værforholdene.

Regn og torden

I dagene mellom 5-8. juli ble det en væromlegging i Sør-Norge. Lavtrykk fra England kom inn over Sør-Norge med skyer og ustabile luft, som gav en del regn- og tordenbyger i deler av Sør-Norge.

Denne værtypen vedvarte ut hele juli.

Fin slutt i nord

Lavtrykk nær Sør-Norge ga mye østlige vinder til Nordland og deler av Troms, og disse fylkene stakk av med det beste sommerværet i slutten av juli. Øst-Finnmark ble dessverre ble plaget av kjølig nordøstlig vind fra Barentshavet med mye skyer.

maanedsgrafikken_juli09

I Kirkenes var middeltemperaturen i juli 1,8 grader under det normale. Fleste dager i juli med pent vær ble registrert i Nordland. Saltdal i Nordland hadde hele 25 døgn med temperaturer over 20 grader og en midlere skydekkeprosent så lav som 52 %.

Den høyeste temperaturen i Nord-Norge ble målt i Alta med 26,8 grader den 25. juli.

Høststorm i juli

De siste ukene av juli ble som sagt preget av ustabile forhold i Sør-Norge og mye nedbør.

Kraftige tordenbyger gav 76 millimeter nedbør på Lista den 7. juli, og den 18. juli falt det hele 90 millimeter nedbør på Kjevik ved Kristiansand i løpet av 24 timer. Den 21. juli var det Trondheim sin tur å få føling med regnet ettersom det falt 69 millimeter i løpet av døgnet.

Juli ble avsluttet med et uvanlig kraftig lavtrykk som kom inn mot Rogalandskysten. Langs kysten fra Sør-Rogaland til Ytre Oslofjord var vinden oppe i liten til full storm fra sørvest og tillegg regnet det kraftig.

Både på Sola ved Stavanger og i Oslo var en svært nær ved å slå de lokale rekordnoteringene for døgnnedbør.

Under uværet blåste frakteskipet «Full City» på land ved Langesund i Telemark. Tung bunkersolje rant ut, og ble blåst inn i viker og bukter av østavinden.