Død sjøfugl (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Død sjøfugl (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Vasket sjøfugl kan bli skutt under høstjakta

Store ressurser er satt inn for å vaske oljeskadet sjøfugl, men i oktober kan fuglen bli skutt under høstjakta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden lasteskipet «Full City» gikk på grunn ved Såstein ved Langesund i Telemark natt til fredag har naturvernere og

TILGRISET: En tilgriset ærfugl i Langesund-området etter oljekatastrofen. Mesteparten av sjøfuglen som nå er avlivet er ærfugl. Fra første oktober starter høstjakta. (Foto: Åsmund Isaksen/SCANPIX)
dyrevernere kranglet om oljeskadet sjøfugl bør vaskes eller avlives. Lasteskipet hadde 1100 tonn olje om bord. Mye av denne oljen har lekket ut og forurenset kystlinjen i området.

Det brukes store summer og mye frivillig innsats for å vaske fugl. Men vaskearbeidet kan være kortsiktig gevinst for både dyrevernere og sjøfuglen.

For fra første oktober til 30. november er det jaktsesong på ærfugl i Langesund-området.

SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

– Ikke noe problem

Mesteparten av fuglen som så langt er avlivet som følge av oljesølet er nettopp ærfugl. Spørsmålet er da om det lønner seg å vaske skadet sjøfugl hvis den likevel blir skutt når den blir sluppet fri. Utgangspunktet må ikke være føleri, men om bestanden tillater jakten. Vi driver ikke med føling i fjæra.

Espen Farstad i Norges Jeger- og fiskerforbund mener det ikke er noe problem om fuglen vaskes for senere å skytes, og mener man må vente og se hvor mye av bestanden som forsvinner på grunn av oljekatastrofen før man tar en avgjørelse.

– Vi synes jo ikke at det ikke er noe oppsiktsvekkende dette. Vi må avvente og se hvordan dette slår ut. Hvis oljesølet slår ut så mye bestanden at det ikke er forsvarlig med jakt, så må vi vurdere det. Men til slutt er det Fylkesmannen som bestemmer dette, sier Farstad til tv2nyhetene.no.

Ærfuglen trekker opp og ned langs kysten og Farstad mener at det derfor ikke nødvendigvis trenger å være den vaskede fuglen som kan bli skutt under høstjakta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ GRUNN: 20090731: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

– Utgangspunktet må ikke være føleri

Norges Jeger- og fiskerforbund mener heller ikke at det er noe poeng å framskynde jakten for å avlive fuglen nå.

– Vi må skille mellom human avlivning og høsting av bestanden, sier Farstad.

Ærfugl er en bærekraftig bestand som har god reproduksjon, men Farstad mener at det er for tidlig å si om jaktkvoten til høsten blir nedjustert som følge av mindre fugl.

– Det er jo en verdi at vi kan høste av bestanden. Utgangspunktet må ikke være føleri, men om bestanden tillater jakten. Vi driver ikke med føling i fjæra, sier Farstad til tv2nyhetene.no.

Vil vurdere å innstille jakten

Fungerende fylkesmann i Telemark, Steinar Aase, mener at man bør overveie å stanse jakten hvis bestanden ikke tillater det.

– Vi har jo tenkt på det og registrert at det har kommet inn forslag om å innstille jakten. Vi kan ikke si noe om dette ennå, men jeg synes det høres ut som et fornuftig forslag. Vi får se hvor mye man lykkes med vaskingen og hvor mye fugl som blir reddet. Forslaget må overveies seriøst. Vi kan uansett ikke ta stilling til dette nå i denne fasen, sier Aase til tv2nyhetene.no.

FORURENSET: Redningsmannskaper jobber med å rense opp oljesøl etter at det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Store områder er forurenset av oljen. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Tirsdag formiddag har vaskingen av sjøfugl kommet i gang og Fylkesmannen har egne folk på stedet som deltar i arbeidet.

Også Fylkesmannen i Oslo har tilbudt seg å bidra med ressurser hvis nødvendig. Det kan ta flere måneder å rydde opp oljesølet.

"Ingen følelser fuglene tilhører oss-holdning"

Naturvernere og dyrevernere har kranglet om sjøfuglen bør vaskes eller avlives. Leder i Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv mener at man bør skyte fuglen i stedet for å vaske den og at det er dyrplageri å forsøke å redde den. WWF mener på den andre siden at det bør gjøres en innsats for å redde mest mulig av den oljeskadde sjøfuglen i området.

– Er det vits i å bruke mye ressurser på å vaske sjøfugl hvis den likevel blir skutt under høstjakta?

OLJESØLET strekker seg fra Grimstad til Larvikfjorden. Det kan ta måneder å rydde opp.

– Vi håper jo like sterkt som Jeger- og fiskeforbundet at bestanden skal tåle jakt også etter at vi har gjort jobben med å forsøke å redde sjøfugl, men vi tror ikke at noen slik "ingen følelser-fuglene-tilhører-oss-holdning" er passende i denne situasjonen, sier Hansson.

WWF mener at deres innsats vil oppfattes som en god gest mot naturen og la bestanden ta seg inn etter denne forurensningen.

– Det er jo slik at et slikt oljesøl får lange ettervirkninger. Det tilsier å behandle bestanden mer varsomt framover, og ikke opptre som at ingenting har skjedd, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF til tv2nyhetene.no.

LES OGSÅ: – Dette er en miljøkatastrofe

Ser poenget

– Men ser dere at det kan virke poengløst å vaske sjøfugl som likevel kan bli skutt når den endelig er vasket rein?

– Det ser vi ja. Jeg og mange i WWF er biologer og i stand til å se de rent tekniske argumentene for hva en bestand tåler av jakt, men vi synes sat det er litt lite grasiøst hvis Jeger og Fiskeforbundet ikke ser de litt videre aspektene av denne aksjonen og at den har et litt videre formål ved at jegerne skal få mer å jakte på. Folk i området er først og fremst er opptatt av å redde natur og da er det fint at alle parter er med på dette.

– Vil dere be om at høstjakta blir innstilt som følge av oljekatastrofen?

– Det vil vi vurdere når vi vet mer om omfanget av skadene på fuglebestanden.

Det er så langt avlivet rundt 200 sjøfugl i området. Vaskingen har nettopp kommet i gang og et titall fugl har vært inne til vasking.

LES OGSÅ: Kapteinen siktet etter grunnstøting i Langesund